diumenge, 11 d’octubre del 2009

Oprimits


Oprimits és un grup de música de Mallorca. Toquen una barreja d'ska, punk i hardcore. Les seves lletres parlen (principalment) de la de classe treballadora, de la lluita per la independència dels Països Catalans i altres nacions, dels immigrants i de la monarquia (en aquest últim cas, la critiquen).

A finals dels anys 90, quatre joves mallorquins influenciats per bandes com Kortatu, Brams o Inadaptats decidiren ajuntar-se per formar un grup que reflectís les seves inquietuds i l'inconformisme amb la realitat del moment i que, alhora, els permetés gaudir de la música. Neix OPRIMITS. A l'any 99 arribà el primer disc: "Seguirem Lluitant" (Blau Discmedi) enregistrat als estudis AudioSuit.

Arriba el 2000 i el grup es multiplica: passàren de 4 músics a 8 gràcies a la incorporació de teclats, trompeta, trombó i saxo. Així el grup es decanta de cada vegada més per una barreja de ritmes passant pel rock, reggae, però amb predominança d’ska, amb unes lletres desenfadades i una posada en escena molt contundent. A l'any 2002 arriba el segon disc: "Comissió de festa" (Blau Discmedi). Dotze cançons que amb el marcat segell "Oprimits" són una desfilada de matisos i estils musicals enriquits amb la incorporació de nous sons de metalls a més d'una bona i acurada feina de producció artística. El grup creix i incorpora per els directes un tècnic de so.

I així arriben a l'època actual on després d'estar quatre anys sense passar per un estudi arriba "Tolerància Zero", un disc autoeditat que consta de 13 temes on es barreja el rock, l'ska, el reggae i el punk més rabiós amb lletres de temàtica compromesa (la destrucció de les Illes Balears, el capitalisme globalitzador o el dret a l'autodeterminació), però amb un to alegre i festiu. Una producció a càrrec de Jaume Salom, que ha fusionat la força del primer disc "Seguirem lluitant" amb la frescor de les melodies de la secció de vents del segon, "Comissió de festa". En resum, un disc que mostra els Oprimits tal com són, música sense embolcalls, festiva i sobretot reivindicativa.

Membres del grup

  • Adrià Pomar: bateria
  • Antoni Serra: veu i guitarra
  • Rafel Barceló: baix
  • Kuki: guitarra
  • Miquel Mas: trompeta
  • Miquel Vadell: trombó
  • Biel Perelló: trombó
  • Joan Pomar: teclats
  • Jaume Salom: tècnic de so
Discografía

  • Seguirem lluitant (1999)
  • Comissió de festa (2002)
  • Tolerància zero(2006)



Salvem Mallorca

Polítics defensant es medi ambient,
volen unes illes sostenibles,
a un món globalitzat
l'ecologia no es possible,
especulant se terra es més factible.

Passant per damunt i tu on ets,
destrossant sense miraments,
no volem un hospital construït a fora vila,
no volem un camp sembrat ple d'autopistes.

Qui estima Mallorca no la destrueix,
qui no estima se terra se'n vagi d'aquí! (x2)
se'n vagi ja d'aquí!

Polítcs, defensant es medi ambient
han fet una illa insostenible,
espais carregats de riquesa infinita
son objecta des seu punt de mira.

No volem una terra sense arrels,
ni viure enfonsat a nes ciment.
Salvam Mallorca, encara hi som a temps!
mobilitzet, ara es el moment!

Qui estima Mallorca no la destrueix,
qui no estima se terra se'n vagi d'aquí! (x4)
se'n vagi ja d'aquí!