dijous, 27 de gener del 2011

Entrevista als Miquelets del Regne de València




He de confessar que sempre he sigut un amant de la història, des de l'antiga Grècia, Egipcis o els Sumeris, passant per l'època Napoleònica fins als pròxims anys 40, no hi ha res que no desperte la meua curiositat. Quan mires enrere et dones compte de quant gran és la humanitat, de quant ha patit per poder arribar fins aci. Amb una història plena de valents i també de indesitjables.
Fets que ens ajuden a entendre el present i ens poden donar una idea de cap on pot tirar el futur.

Nosaltres també tinguem una rica història, i un grup d'amics s'han estat obrint pas per poder mostrar una part d'ella. Amb un gran esforç estàn aconseguint fer-se un nom i mostrar recreacions històriques fidedignes a tothom de fets viscuts per valencians. Estic parlant dels Miquelets del Regne de València.




Aquest bloc no s'ha pogut resistir a fer-los una xicoteta entrevista que espere, puga servir per a que els conegueu més i millor.

El Miquelet que ha pogut concedir-me l'entrevista és Jordi Manyes, de qui són les respotes que llegireu a continuació i algún complement que ha tingut a bé fer un altre membre del regiment, Antoni Gandia, endavant!


  • Qui sou els Miquelets del Regne de València?
JM- Som un grup de joves valencians compromesos i estem creant una associació de recreació històrica on volem recuperar les gestes dels Valencians Autracistes en la guerra de successió. Així formant regiments de la Mare de Déu dels Desemparats i el regiment dels Fusellers Sant Vicent Ferrer (1713/1714) i altres formacions al llarg d'aquest període.

  • Com i Quan va sorgir aquesta iniciativa?
JM- Doncs durants els 300 anys de la commemoració de la pèrdua de la llibertat del nostre poble (2007) pel nostre amic i company Antoni Gandia que ens encolomà aquest projecte des de bon principi.

  • D'ençà fins ara, heu participat a moltes recreacions històriques?
JM- Com d'ençà el 2007 començarem a recollir informació... fins el 2009 nou no ferem la primera aparició a l'onze de setembre a Barcelona vestits bàsicament de Maulets, és a dir, de Miquelets regulars. Participàrem en un documental "l'Illa de Xàtiva" al 2010... i un altre cop a l'onze de setembre amb l'equipament oficial. Aquest passat 15 de febrer participàrem a la commemoració dels 305 anys de la cremà de Vila-real amb una ofrena d'una corona de llorer als valents miquelets que van defensar la ciutat... i properament tenim més actuacions... el 5 de febrer a Sant Hipòlit als fets de Gleva i el 16 d'abril a València, i 25 d'abril a Almansa.


  • Alguna anècdota d'aquests actes?
JM- Buf! .. no sé.. la gent es sorprén prou al vore'ns amb la nostra vestimenta i armament així que ens demanen fotos..sobretot algú que altre ens pregunta de que anem vestits...ahi és quan els enganxem per fer memòria!


  • I en aquestes recreacions, l'ambient entre tots els bandols són sempre amistoses?
JM- Si, sempre amistoses..hi ha bon rotllo.. a part del bàndol que representes intentes deixar de banda la política.


  • Heu participat a algún altre acte que no fora una recreació històrica?
JM- Si, com bé he dit adès em participat en algun documental, o bé també, "servidor" vaig participar en un concurs de minipel·lícules, fet amb el mòbil, a un concurs cultural. El 16 d'abril de fet participem en la manifestació que organitza ACPV.

AG- I també ferem una presentació del grup amb una roda de premsa al centre Octubre.

  • Actualment sou més coneguts a Catalunya que a la pròpia València, supose que vos agradaría que això canviara, per quins motius cregueu que passa això?
JM- Ens coneixen més a Catalunya, per la senzilla raó de que hem estat prou en contacte amb els Miquelets de Catalunya que ens duen un quans anys d'avantatge en aquest sentit. I el que volem es fer-nos més coneguts al País Valencià. Els motius poden ser que a Catalunya tenen ja actes de recreació històrica millor montades que als del País Valencià. Però això canviarà, ja que fa poc ferem a Vila-real, volem fer-ne a Xàtiva i a València (de moment) i a poc a poc fer dates importants perquè de mica en mica vaja sent un referent cada any per molta gent.


  • Quant pot arribar a costar tota l'indumentaria de l'època?
JM- No t'enganyaré ...molta pasta... però per començar en 300 euros tens alguna cosa desent..per començar. Però en realitat entre les peces de tela, l'armament i indumentaria va pujant prou. Per això el que fem es fer-ho a pasos.

AG- Si, però també amb 150 euros i un vestit de saragüei pots armar-te amb un fusell, un barret i una cartutxera, i aparentar un combatent valencià amb prou dignitat.

  • I les característiques úniques d'aquesta unitat valenciana quines són?
JM- Sens dubte la caragola marina i l'estandart, els colors de l'uniforme... com va estar pagada per la Generalitatd de Catalunya que va proclamar la guerra a ultrança... cada unitat tenia la seua diferència. Nosaltres amb el color taronja en les manigues, concretament.

AG- Cada unitat tenia els seus propis colors, i els seus trets característics. Els valencians que hi formàven part havien lluitat en molts alres regiments i s'havien curtit en quasi totes les batalles del conflicte, éren homes valents. En el moment de formar el regiment, potser molts d'ells éren refugiats que s'havien retirat al Principat. El coronel del regiment fou el Secretari de la Ciutat de València, en Josep Vicent Torres i Eiximeno.



  • Una pregunta que molts es faràn...els trabucs són de veritat?
JM- Primer de tot, ens confonen molts amb trabucaires... nosaltres no duem trabucs,sinó fusells. I sí! Són de veritat, rèpliques, però autèntiques. Això sí! Nosaltres som legals i ens estem treient el permís d'armes.


  • Com es pot entrar a formar part dels Miquelets del Regne de València?
JM- És molt senzill sols has de contactar amb nosaltres mitjançant la nostra pàgina oficial micalets.cat o pel grup del facebook que hi tenim creat. També directament pel correu electrònic miquelets1707@gmail.com. Ara pel 16 d'abril (manifestació del 25 d'abril) a València repartirem tríptics.


  • Vol afegir alguna cosa més a l'entrevista?
JM- No gràcies, això és tot.

AG- No dubtes en publicar aquest document!

Moltes gràcies per acceptar l'entrevista i aprofite per felicitar-vos per la vostra tasca!






-Si voleu més informació sobre els Miquelets del Regne de València, entreu a la seua pàgina web clicant ací!-