divendres, 21 de gener del 2011

Youtube en Valencià


Sabíem que tinguem el GMail, el Picasa, Google Maps, Google.cat, iGoogle, Google Earth, Google Docs, Google Translate, Google Calendar, Google Analytics i el mateix Blogger en Valencià/Català. Tot en base a un gran esforç dels internautes que utilitzen la nostra llengua em aconseguit que tots aquestos serveis estiguen en la nostra llengua.

Fa poc, també em aconseguit que el servei de videos més popular de la xarxa, que també pertany a Google, estiga en la nostra llengua! Per poder visualitzar-lo en Valencià haureu de tindre el navegador configurat en la nostra llengua, si no sabeu com es fa, al final de l'entrada està explicat, no problemo.

Com s'aconsegueix que aquestos serveis estiguen en la nostra llengua, vos preguntareu... obviament des de presions del Govern Espanyol no, ixos només presionen per a que no ho tinguem en la nostra llengua. Doncs bé, en realitat és senzill. Sempre és a través del moviment ciutadà, bé per campanyes de recollides de signatures o bé per algo encara més fàcil, com és tindre configurat el nostre navegador en ".cat".



I què te que vore que estiga en .cat el teu navegador? Perque encara que el contingut de les pàgines seguixca sent en qualsevol altra llengua, els sistemes reconeixen la teua preferència lingüística (per això tots els navegadors solíen vindre predeterminats en .es), per tant, quant major nombre de .cat hi han, major mercat veuen els serveis d'internet. Obviament, si no es veu no existeix, veritat? Per això, el tindre el navegador en .cat es dir-li al món que tú vius en una llengua determinada i serà la que utilitzaràn, en cas de que siga suficient, per traduir molts serveis.

Per tant, encara que és senzill, és també dificil d'aconseguir, però l'objectiu final mereix la pena, perque no és altre que tindre-ho en la teua llengua.

Fins fa poc tenía una espècie de "gadget" que t'ajudava a configurar el navegador, però com alentia el bloc vaig decidir llevar-lo. De totes formes, vos explique breument com configurar el navegador per tindre'l en la vostra llengua:

Firefox

Eines -> Opcions -> Continguts -> Llengües -> Afegir -> (Aci apareixeràn les llengües, clickeu la que vulgueu afegir)

Internet Explorer (no em crec que encara l'utilitzeu...)

Eines -> Opcions d'Internet -> Llengües/Idiomes -> Afegir -> (Aci apareixeràn les llengües, clickeu la que vulgueu afegir)