dilluns, 19 d’octubre del 2009

Viva Galiza e viva a lingua galega!

"A forza do noso amor non pode ser inútil. Viva Galiza e viva a lingua galega!". Amb este desig ha conclòs el president de la Mesa pola Normalización Lingüística la manifestació en defensa del gallec celebrada hui a Compostela, històrica tant pel nombre de participants (uns cent mil, segons els organitzadors) com per la seua pluralitat ideològica, amb representants de tots els partits i sindicats (excepte PP i UPyD), tots amb dues reivindicacions comunes: exigir "el dret a viure en gallec" i protestar per la política lingüística de la Xunta del PP.

La manifestació ha partit passades les 12:15h des d'A Alameda i a les 13:30h encara hi havia gent que no havia pogut començar a caminar. La actriu Isabel Risco, que es va encarregar de mantindre l'ànim festiu a la Praza da Quintana, va ironitzar amb la possibilitat "d'anar tirant parets" per a acollir tothom.

De fet, en saber-se que la marxa no acabava de poder eixir des d'A Alameda, els assistents que ja anaven aplegant a Quintana van començar a cridar "Obradoiro, Obradoiro", per ser esta plaça més gran i amb major capacitat.

El vicepresident de la Mesa, Fran Rei, va explicar que "qüestions tècniques" i "simbòliques" van impedir que així fóra, alhora que demanava "disculpes" per vore sobrepassades totes les previsions. "Una vegada més els gallecs i les gallegues demostren que quan ens toquen una cosa tan bàsica com la llengua, la nostra essència, responem", i va advertir que "mentre estiguem ací donant esta lliçò de civisme no hi haurà cap govern, vinga qui vinga, que ens puga fer callar".

trobat a Valencianisme.com