dilluns, 12 d’octubre del 2009

Escòcia camí a la Independència


El camí cap al referèndum per la independència d'Escòcia continua endavant. Després de que el primer ministre, Alex Salmond, del Partit Nacionalista Escocés (SPN) proposara al Parlament d'Edimburg la celebració d'un referèndum sobre la independència del país contra tot pronòstic de guanyar donada la majoria dels partidaris de la unitat amb Gran Bretanya, ara es comencen a moure fitxes entre els unionistes i el partit Liberal Demòcrata (LibDem) ha anunciat la celebració d'una conferència interna per a decidir quina serà la seua postura.

Cal dir que això ha creat preocupació en la resta de partits unionistes, els laboristes i conservadors, ja que que si el LibDem es decantara per la celebració del referèndum sobre la independència d'Escòcia perdrien la majoria contrària que ara mantenen al Parlament escocés.

Traent números, ara per ara guanyarien els unionistes, donat que els partidaris de la celebració del referèndum són l'SNP, amb 47 escons, el Partit Verd Escocés, amb 2 escons, i una diputada independent, molt lluny de la majoria requerida de 65 escons per a que la proposta del primer ministre prospere.

Però si qualsevol dels partits unionistes (laboristes, conservadors i liberaldemòcrates) canviara de postura, o alguns dels seus diputats es repensaren la posició, l'aritmètica canviaria a favor dels partidaris de la consulta.

Això és precisament el que ha anunciat que va a fer el LibDem, en una conferència extraordinària del partit el proper 30 d'octubre a Dunfermline, que deixa molt preocupats a laboristes i conservadors. El candidat dels liberalsdemòcrates per Edimburg ja s'ha pronunciat a favor del referèndum per la independència afirmant que "encara que crec apassionadament en la Unió, el referèndum és una manera de resoldre esta qüestió que obsessiona la política escocesa". Des del govern escocés, l'SNP ha dit que el possible canvi de postura del LibDem és "extremadament benvingut".

extret de Valencianisme.com

Scotland the Brave