dimarts, 19 d’abril del 2011

Homenatge als Maulets en Xàtiva


El dissabte 16 d'abril en conmemoració del 25 d'abril, s'ha fet el tradicional homenatge als maulets a Xàtiva. L'acte ha començat amb una dansada al carrer Montcada, a càrrec de les escoles de dansa de Xàtiva, la Llosa de Ranes, el Genovés i Llocnou d'en Fenollet. Una hora després han arribat a la plaça de Sant Francesc, on hi ha la pedra dels maulets i on els esperaven una generosa multitud.

Una representant d'ACPV ha llegit un manifest molt emotiu en què ha demanat a la ciutadania que se solidaritze amb l'entitat per evitar el tancament. Ha recordat que cal l'ajuda de tothom i totdon per pagar la multa de 800.000 euros que els ha posat la Generalitat. Com ja sabeu si es furta de les arques de la ciutadanía i s'especula no passa res, si eres una associació cultural et multen. Finalment, la Rondalla de Xàtiva ha tocat i cantat unes quantes cançons, com la "Malaguenya de Barxeta".

L'homenatge és organitzat per la Comissió 25 d'Abril i hi han assistit representants de tots els partits polítics de Xàtiva, excepte el PP.


La Pedra dels Maulets

La Pedra dels Maulets és el nom popular amb que és coneix el Monument als Maulets, una escultura en homenatge als maulets que defensaren Xàtiva i els furs valencians durant la Guerra de Successió i que es troba situada a la Plaça de Sant Francesc de la capital de la Costera.

La Pedra dels Maulets és l'únic monument de Xàtiva i possiblement de tot el País Valencià dedicat als maulets. Consistix en una gran pedra de marbre de Buixcarró de les pedreres de Barxeta, amb una cara polida sobre la qual hi ha una inscripció que diu: "Als maulets per l'heroica defensa de la ciutat, cremada el 1707 per Felip V, en la lluita pels furs valencians. Els xativins i tots els valencians. 18-6-1978".


La Pedra va ser instal·lada en la Plaça de Sant Francesc a instàncies del primer ajuntament democràtic de Xàtiva. A la seua inauguració acudí Josep Lluís Albinyana, president del Consell Preautonòmic del País Valencià i les autoritats locals, encapçalades per Manuel Casesnoves, primer alcalde democràtic.


Durant la seua breu existència, ha patit diferents agressions fascistes, sobretot en forma de pintades. El 2003 però, la placa on es llegia la inscripció hagué de ser tallada de nou ja que l'anterior quedà reduïda a trossos irrecomponibles.
Tot i això, amb el temps, el fet que siga un dels pocs monuments dedicats als maulets, l'ha convertit en un símbol per molts socarrats i per a valencians de tot arreu del País Valencià.

Així en els darrers temps s'organitzen tots els anys en la Pedra dels Maulets diferents actes coincidint amb el 25 d'abril i el 17 de juny dates en què es commemora la batalla d'Almansa i l'incendi de Xàtiva. Entre d'altres és habitual la Commemoració del 25 d'abril a Xàtiva, un acte organitzat pels grups polítics locals amb la participació de diferents entitats cíviques de la ciutat i la manifestació del grup independentista juvenil Maulets. El 2007, l'Assemblea de Maulets de La Costera, convoca el 16 de juny una marxa nocturna a les muralles de Xàtiva que partia de la Pedra dels Maulets i l'associació Amics de La Costera organitzà una processó cívica per al 17 de juny amb motiu del 300 aniversari de l'incendi de la Ciutat de Xàtiva i va dipositar una corona de flors al monument.