dimarts, 5 d’abril del 2011

El Barri Xinés de València


Nosaltres, els meus amics i jo, tinguem per ritual agafar el tren a Xàtiva per anar els caps de setmana (els que anem) al Cap-i-Casal, de festa. És un costum pràctic més que res, i també molt divertit...anècdotes hi han un fum i la preocupació pel cotxe és inexistent. Quan arribes amb el tren a València capital, a l'estació del Nord, bellíssim edifici modernista del s. XIX-XX i Patrimoni Històric Artístic, et trobes al seu costat esquerra al eixir, i dret al entrar, amb un barri molt característic. Quan camines pel 唐人街 (Barri Xinés), tot són botigues de xinesos i per a xinesos, encara que obviament qualsevol pot comprar en tals establiments. Un mateix té la sensació de caminar per un carrer qualsevol de Pekín, amb xinesos passejant pels carrers, cartells de les tendes amb la seua escriptura criptogràfica -degut a lo dificil que és aprendre-la-, les perruqueries, botigues de menjar, restaurants, fruiteries, drogueries,etc.

No fa falta anar molt lluny per disfrutar del exotisme oriental. A mi personalment, m'encanta el Pà Baozi (包子). Una espècie d'entrepà a base d'una massa feta al vapor amb carn al seu interior. Sempre que vaig cauen dos deixos panets. És una delicatessen.

Vos recomane anar alli i disfrutar d'algo distint a lo habitual. I perque el saber no ocupa lloc, vos done una classe de xinés express, lo més bàsic. Així demostreu als xinesos que som persones cultes.

Quan entreu a un establiment o simplement voleu saludar a un xinés, (com que tenen molt de respete per la seua pròpia cultura, és extrany no coneixer algún que no el sàpiga, inclús els nascuts aci), lo que heu de dir és "Ni häo!", que significa "Hola!". I "Ni häo ma?" significa "Com està vosté?". A lo que es pot respondre: "Häo!", o siga, "Bé".

Si cregueu que podeu regatetjar amb els xinesos, sou uns il.lusos, però podeu intentar-ho començant per un "Tài guì le", o el que és lo mateix, "Massa car". (aquesta és graciosa perque el fonema sona com "tagüela")

Si voleu agraïr qualsevol cosa, o per educació respondre quan et servisquen alguna cosa "Xié, Xié" vol dir "Gràcies", i "Düo Xié!" s'utilitza per a dir "Moltes gràcies!".

Si voleu donar-los la benviguda a cap lloc, un "Huānyíng", "Benvingut!" serà suficient.

Per a despedir-se, un simple "Zàijiàn!" vos servirà com un "Adéu!".

Recordem!

歡迎 - Huānyíng - Benvingut
你好 - Ni häo! - Hola!
你好嗎? - Ni häo ma? - Com està vosté?
好 - Häo! - Bé (bò)
謝謝 - Xié, Xié - Gràcies (quasi com el Xè valencià!)
謝 - Düo Xié! - Moltes gràcies!
再見 - Zàijiàn! - Adéu!
太貴了 - Tài guì le - Massa car

I això és tot, ja esteu preparats per a ser un xinés més del 唐人街!
Aneu practicant, així quan mitja xina estiga aci, ja tindreu feina feta.

Fins una altra!