dilluns, 4 d’abril del 2011

Formigues porteres


Navegant per la xarxa he trobat una curiosa formiga de la qual no tenía ni idea de que exisitira i per tant, no puc evitar parlar d'ella. Un, acostumat a veure documentals per internet sabía de la existència de formigues que utilitzen el seu "cul" com a contenedor de nutrients per a altres membres del seu formiguer en cas d'escasseig, i d'altres que són lo suficientment ferotges com per a menjar-se en qüestió de segons éssers vius molt més grans que elles. Però desconeixía que algunes formigues s'haveren adaptat a la funcionalitat de "porta d'acces al formiguer".

Aquestes Cephalotes varians o Formigues tortuga han desenvolupat una espècie d'escut plà al seu enorme cap que utilitzen per taponar l'entrada al formiguer d'altres rivals o depredadors.




Viuen a les cavitats pre-existents dels arbres a les zones tropicals. Al no construir elles el formiguer deuen conquerir i defensar el territori, d'ahi aquesta evolució defensiva.




Les obreres d'esta espècie es divideixen en dos grups: unes xicotetes i àgils, i les altres, més grans i robustes amb el cap aplanat, les defensores del territori.




Segons el tamany de l'acces al seu territori poden formar un mur impenetrable al més pur estil "Espartà" per impedir l'acces a qualsevol enemic.



Via AWP