dimarts, 13 d’octubre del 2009

Més Colonies Espanyoles que ansien la llibertat.

Illes Canàries (oficial)
Aquesta primera bandera és l'oficial de la comunitat autònoma de les Illes Canàries. Com moltes de les banderes de les autonomies espanyoles va ser creada tan bon punt van assolir l'autonomia a finals dels '70 o principis dels '80 (1982 en el cas canari), tot i que els seus origens es remunten als anys '60. De fet, van ser els independentistes clandestins els qui van idear el disseny amb els colors blanc, blau i groc, tot i que en comptes de l'escut hi posaven les set estrelles verdes que veurem després quan parlem de la bandera independentista.
Els colors de la bandera canària remeten als colors de les senyeres de les dues províncies marítimes que es van crear al segle XIX, Tenerife (blau i blanc) i Gran Canària (blau i groc). Si voleu, també podria ser la fusió dels colors dels dos principals clubs de futbol de les illes, el C.D. Tenerife i la U.D. Las Palmas.
Aquest disseny de tres barres és original, bonic i crec que simbolitza bastant bé aquesta comunitat. Però el dissenyador (o el polític?) de torn la va haver de cagar en incloure-hi l'escut de la comunitat al bell mig de la franja blava. L'escut per si sol no està pas malament: té un escut blau que deu representar l'oceà, set illetes que deuen representar les set illetes i, el millor, dos gossos negres que representen els gossos, que donen el nom segons el qual se suposa que els antics romans van batejar les Illes. Però posa un escut on predominen els tons blaus i negres a sobre d'un fons blau és en la meva opinió un error important. I, a més, no veig cap mena de sentit en col·locar un escut a sobre d'una bandera prou original com per no confondre-la amb altres (un vici que també han tingut a Extremadura, Andalusia, Ceuta i Galícia).

Illes Canàries (independentista)
Tot i ser força menys sorollosos que els seus homòlegs catalans, bascos o gallecs (potser per la remor de les onades de l'oceà o per la distància que ens separa), hi ha moviments independentistes també a les Illes Canàries. I la seva proposta de bandera, a partir de la qual, com ja hem dit, es van inspirar per fer la bandera oficial, incorpora un element distintiu: les 7 estrelles. Aquestes estrelles, inspirades en els moviments independentistes llatinoamericans (els vincles migratoris entre Canàries i alguns països americans com Cuba o Veneçuela han estat molt intensos al llarg de la història), representen les set illes principals de l'arxipèlag i són de color verd. Per a fer-les més visibles sobre la franja central de la bandera, aquesta es va fer en un to de blau més clar.

trobat a El Movimiento de la Humanidad.

2 comentaris:

TdlH ha dit...

L'himne independentistə canari (la cançó Ach guañac, del grup Taburiente) diu:

Un mar azul que brille
con siete estrellas verdes;
el amarillo en tus trigales
y el blanco en tus rompientes.

LoyKaPV ha dit...

Gràcies per l'aportació!

Publica un comentari a l'entrada