dimarts, 8 de setembre del 2009

Xàtiva rebutja ingressar en dins la Fundació Ramon Llull per l’oposició en solitari del PP

fundacio llull

Xàtiva no entrarà a la Ramon Llull

La majoria absoluta del PP a al ple municipal ha rebutjat en solitari la incoporació de la ciutat de Xàtiva a la Xarxa de Ciutats Valencianes que formen part de la Fundació Ramon Llull. Després de la proposta del Bloc que únicament ha comptat amb el suport del PSPV el PP ha denegat tramitar l’ingrés sense propiciar debat ni donar arguments.

Segons s’explica als estatuts d’esta organització “l’Institut Ramon Llull -ànima de la fundació- té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s’hi expresa en totes les seues modalitat, matèries i mitjans d’expressió, així com la seua difusió i l’ensenyament fora del domini lingüístic tenint en compte totes les seues modalitats i variants”. Per a la llengua catalana este instut realitza tasques anàlogues a les que fa l’Institut Cervantes respecete al castellà.

Este institut està format des de la seua fundació per la Generalitat de Catalunya i el Govern Balear, alhora l’Instut Ramon Llull integra la Fundació juntament amb el Govern d’Andorra, El Consell General dels Pirineus Orientals, l’Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes. Dins esta xarxa, iniciada per Morella, Vinaròs, Gandia i Sueca, s’han incorporat recentment fins a 16 localitats més entre les que destaquen Xàbia, Picassent, Xixona, l’Alcúdia o Novelda.

Des del Bloc el regidor Joan Josep Garcia ha lamentat la negativa perquè “estem en inferioritat davant altres llengües que tenen estats per promocionar-les” i que “si creiem que el valencià és una llengua de futur s’ha de promocionar a través d’estes institucions”. Per la seua banda el portaveu del PSPV, Roger Cerdà ha defensat també la proposta argumentant que “la nostra ciutat històricament ha estat un referent en la defensa del valencià i una de les ciutats més importants de la Corona d’Aragó” per la qual cosa “no té lògica que Xàtiva no estiga dins l’Institut Ramon Llull, igual que no té cap lògica que la Comunitat Valenciana no estiga dins una institució com esta que defensa la nostra llengua”.

L’única contestació del govern municipal ha estat, per boca de l’alcalde Alfonso Rus, que “li agraeixc la proposta però nosaltres votem que no”.

trobat a Comarcàlia