diumenge, 6 de setembre del 2009

El PP i el PSOE tornen a juntar cabotes, aquesta vegada contra Galiza


Una vegada més el PP i el PSOE tornen a ballar junts al so de la mateixa gaita. Si primer li va tocar a l'Estatut d'Autonomia del País Valencià, al Govern basc o al corredor mediterrani europeu, ara és el torn de l'Estatut d'Autonomia de Galícia, on els líders locals de tots dos partits espanyols es manifesten en contra d'incloure en el text la definició de Galícia com a nació. En ixe sentit el President de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo, considera que "les urnes van demostrar en març que Galícia majoritàriament no és nacionalista", i el cap del PSdeG, Manuel Vázquez, rebutja la inclusió del terme "nació" a l'Estatut per a no "posar-se en el pou en el que s'han posat altres".
La possibilitat de que el nou Estatut d'Autonomia de Galícia incloga el terme nació al seu preàmbul, com ocorre en el cas català, sembla una utopia. Així ho ha expressat el president gallec, Alberto Núñez Feijoo, del PP, que ha afirmat rotundament que Galícia "no té res a copiar" de la carta política catalana. La principal raó esgrimida per Feijoo és que les urnes ja van dictar sentència en març i que Galícia "majoritàriament no és nacionalista".

Encara que va manifestar que hi haurà una "via pròpia" per a la reforma estatutària, el president va assegurar que desitja conéixer la sentència del Tribunal Constitucional i així "aprendre dels errors i dels encerts" a partir de la mateixa.

Sobre la reforma de l'Estatut, Feijoo es va comprometre a treballar en els primers mesos del seu mandat per a posar sobre la taula una nova proposta. Però el president estatal del seu partit, Mariano Rajoy, s'ha encarregat esta setmana de dir a Radio Galega que en un escenari de crisi econòmica "no és prioritari" este debat polític.

Per a la reforma és precís que dos terços del Parlament gallec recolzen la proposta, una combinació que seria possible amb un acord entre "populars" i "socialistes", que sumen 63 dels 75 escons del Hórreo. Acord que semblava difícil però que esta setmana el PSOE s'ha encarregat de clarificar.

Així, el líder del PSdeG, Manuel Vàzquez (apodat ja en alguns sectors galleguistes com a "Pachi" Vázquez), ha descartat una reforma estatutària que incloga la definició de Galícia com a "nació" perque no es vol ficar "en el pou en el que es van ficar altres", en referència al cas català. Vázquez ha anat més lluny assegurant que " no és precís vore el que passa a Catalunya perque no vaig a fer una fotocòpia del model català".

Vázquez, que afirma que la seua proposta és aconseguir per a Galícia "el màxim sostre competencial dins del marc constitucional", corregix així al seu segon, Pablo García, que va afirmar esta mateixa setmana que el PSdeG no anava a tindre cap problema en acceptar la definició de "nació" per a Galícia si el Tribunal Constitucional l'admetia a Catalunya.

Segons Vázquez, Feijoo està lligat per Gènova que "no li dixa parlar de l'Estatut" i, alhora, li va tirar en cara al president que li dona igual que la comunitat "vaja malament en el debat de competències o el de finançament autonòmic i que els drets dels gallecs siguen menors que els dels ciutadans amb nous estatuts".