dilluns, 28 de setembre del 2009

Espanya fà morrets i pataletes perque Catalunya té selecció.

Espanya renuncia de nou a competir oficialment en Bowling per no coincidir amb la selecció catalana, retira el seu equip de l'Europeu de Grècia, tal i com havia fet el 2008 amb la Copa d'Europa i el Mundial sub23.

"Com un monyicot que no té raó, quan li toquen els collons és possa a fer morrets."

La Federació Espanyola de Bowling (FeBolos), juntament amb el Consejo Superior de Deportes espanyol (CSD) van decidir retirar l'equip espanyol de l'Europeu de Bowling que va començar la setmana passada a Grècia i que clou avui mateix. El motiu: la presència al torneig de la selecció catalana, gràcies al reconeixement oficial de la Federació Catalana de Bitlles (ratificada diverses vegades), un reconeixement que és més sòlid que mai. Aquest no és el proper cop que la Federació Espanyola renuncia a presentar un combinat espanyol en una competició oficial. L'octubre de 2008 ja va decidir retirar l'equip espanyol de la Copa d'Europa de Bowling, i pocs mesos abans, l'agost del mateix any, va renunciar a participar al Mundial de Bowling sub23. Tot plegat respon a l'estratègia de la Federació Espanyola, que al seu dia ja va anunciar que retiraria l'equip espanyol de totes les competicions on hi participi la selecció catalana. En canvi Anglaterra no ha tingut cap inconvenient a participar en un torneig on també hi ha la selecció de Guernsey, un territori insular sota sobirania britànica que es troba entre el Regne Unit i la Normandia.



Pel que fa a la participació catalana, amb Lluís Montfort a la categoria masculina i Cristina Sanz a la femenina, es va tancar amb l'arribada de Monfort als quarts de final, gràcies a la seva tercera posició final a la lligueta masculina, i la no classificació de Sanz per a les rondes eliminatòries. Monfort perdria posteriorment contra el representant letó Levikins Arturus i quedava eliminat.



A Espanya la preocupació pel tema és més important de la que sembla. Perquè la Federació Internacional de Bowling (FIQ) està reconeguda pel COI, i per tant compta amb un "extra" de legitimitat, a nivell d'ordenament jurídic internacional, amb què no compten els partits de la selecció catalana de Futbol Sala, Futbol Australià, Korfball o fins i tot el cas de l'Hoquei sobre Patins, modalitats esportives totes elles encara no reconegudes pel Comitè Olímpic Internacional.

Tenint en compte tot això i per evitar un enfrontament entre Catalunya i Espanya, la Federació Espanyola va anunciar que retiraria el combinat espanyol de totes i cadascuna de les competicions on puguessin coincidir Catalunya i Espanya. De fet les diferències entre la Federació Catalana i l'Espanyola de Bitlles són abismals: la primera ha fet un gran esforç per situar Barcelona i Catalunya com a un dels focus europeus d'aquest esport -molt jugat arreu del món, però molt poc a l'Estat espanyol-, i compta amb clubs i jugadors en moltes modalitats.

En canvi la segona acull disciplines de les bitlles jugades només a nivell territorial espanyol (bolo leonés, pasabolo, bolo burgués), i a més a més no disposa d'una federació pròpia només de Bowling, per ordres del Consejo Superior de Deportes (CSD), de manera que la FeBolos no té ni entrenadors, ni excessius jugadors, ni joves promeses, ni en general cap mena d'infraestructura esportiva potent.

Un cas similar es va produir al 2005, quan la Federació Internacional de Bitlles (FIQ) va reconèixer la Federació de Gibraltar. El CSD va retirar immediatament els equips espanyols de totes les competicions on hi participava Gibraltar, i els va prohibir jugar-hi mentre hi fos present. Posteriorment, però, va retirar la prohibició, i en l'actualitat la selecció espanyola participa en competicions on també hi és Gibraltar.

(Després tenen els collons de queixar-se dels "insolidaris")

extret de Racó Català
i breus comentaris per moi.