dimecres, 15 de desembre del 2010

Lo Rat Penat carrega contra els radicals


Ni el valencianisme catalanitzant, ni el catalanisme pancatalanitzador, ni la uniformització castellana procedent de Madrid. El nou i inesperat enemic de Lo Rat Penat és el blaverisme de tall radical. Així ho va advertir ahir a la nit a la gala dels Jocs Florals Enric Esteve, president de Lo Rat Penat, en un contundent discurs en què va carregar contra "els hipòcrites del valencianisme" i va anunciar que la seva entitat, fundada el 1878, "continuarà deixant en el camí als que en les seves formes d'actuar es converteixen en els més absoluts totalitaris i intolerants, que ens recorden èpoques passades [Batalla de València] que no hem de consentir que tornen".

Encara que no els va citar pels seus noms, la crítica anava dirigida al blaverisme polític que representen Coalición Valenciana -el partit de Juan García Sentandreu-, Unió Valenciana i el Grup d'Acció Valencianista (GAV). I per si quedaven dubtes, el president Ratpenat les va aclarar. "Mai hem volgut donar suport a un radicalisme que en ple segle XXI viu acomplexat per l'esdevenir de la societat i que se sent en possessió de l'única veritat de la nostra cultura. [Però] no hi ha una veritat absoluta. Per això, no hi ha una única forma de veure, entendre i defensar el valencianisme. I ací no ha d'haver cap inquisidor que, des d'una capella, otorgue i trega títols de valencianitat a ningú ", va dir Esteve, després de destacar que Lo Rat Penat s'ha apartat d'un valencianisme "ancorat a un passat sense suport social que s'alimentava de l'odi i la visceralitat".

Aquestes paraules d'Enric Esteve en l'acte més important de l'any, sens dubte, marquen un punt d'inflexió en la trajectòria pendular de Lo Rat Penat i suposen una sacsejada al valencianisme tricolor. El blaverisme polític, allunyat de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) -ja no segueix les seves normes ortogràfiques- i ara menyspreat per Lo Rat Penat, queda dislocat de les dues institucions culturals que han sustentat ideològicament al blaverisme polític.

En aquesta línia de desconnexió cultural i aïllament polític s'ha d'entendre al president de Lo Rat Penat quan ahir a la nit va denunciar que "aquests hipòcrites del valencianisme viuen d'esquena als referents de la cultura valenciana. Que sí, que el carrer és necessàri, però quan va acompanyat d'un llibre i d'una càrrega de bona voluntat per fer aquesta societat cada vegada més plural i democràtica ", ha matisat.

Enric Esteve no va voler fugir de parlar sobre les recents pintades sofertes a la seu de Lo Rat Penat que l'acusaven de "catalanista" després d'haver convidat a una conferència al professor de Filologia Catalana Abelard Saragossà. Esteve descriu als autors de les pintades com "uns aniquiladors de les llibertats del poble valencià". "I els puc assegurar que no eren partidaris del Nord [és a dir, Catalunya, una paraula que no va pronunciar], no. Aquestes pintades venien d'aquests que pateixen la greu malaltia de creure's en possessió de la veritat". "A aquest reducte els he de dir que Lo Rat Penat seguirà treballant per la defensa dels interessos de tota la pàtria valenciana. I més en concret, per la nostra llengua, cultura i tradicions".

Si el president de les joventuts d'Unió Valenciana, Raül Cerdà, perplex amb la invitació del Rat Penat al professor de Filologia Catalana, exigia fa 10 dies a aquesta entitat "que parlen ara o que callen per sempre", ahir a la nit va obtenir la resposta : Lo Rat Penat decideix donar l'esquena als partits polítics regionalistes.

"No tancarem les portes als qui, volent a València, pensen d'una altra manera"

A part de la crítica dirigida als moviments regionalistes i les seves entitats satèl.lit, el president de Lo Rat Penat va apel.lar ahir a la nit a la unió del valencianisme. Si Lo Rat Penat "ha estat punt de trobada entre tots els valencians, d'esquerres, de dretes, monàrquics, republicans, nacionalistes, regionalistes", va dir Enric Esteve, "no serem nosaltres els que d'una manera dictatorial tanquem les portes a gent que , volent a València i treballant per ella, tinguen diferents formes de pensar ", va afirmar el president de l'entitat decana del valencianisme i que va ser grisol del nacionalisme progressista durant bona part del segle XX. Esteve també va presumir que la seva entitat treballa "sense deixar el diàleg, però al mateix temps sense renunciar a res".

Extret del Levante "el mercantil valenciano en castellano" i traduit per mi a Soft.