diumenge, 15 de novembre del 2009

Lluitant per tirar avant



La Maria Jesús saixeca cada dia a les sis del matí per poder avançar la feina de casa. I és que per ella activitats tan quotidianes com recollir la roba són tota una odissea. Pateix poliomelitis. La malaltia li afecta sobretot la cadera i la cama esquerra, però també li provoca molt dolor i rampes.
Explica que ha estat prenent morfina, però que li han retirat perquè li causava problemes a la pell. Ara passa amb els analgèsics que li recepten. Els dolors i les rampes fan que passi moltes nits en blanc. La Maria Jesús assegura, però, que té moltes ganes de viure, sobretot, per la seva filla.
Els metges li han dit que no poden posar-li una pròtesi de cadera. L'únic que li han ofert és posar-li una cama ortopèdica. Ella no ho vol perquè li limitaria encara més el dia a dia.
Per portar la seva filla a lescola primer ha de carregar els deu quilos de pes de les bateries de la seva bici elèctrica. Després sha denfrontar a la rampa de laparcament . La seva situació econòmica va obligar-la a vendres el microcotxe que tenia. I és que ha anat perdent totes les feines que ha tingut. Explica que fins i tot lONCE la va rebutjar dient-li que no complia el perfil.
Ha fet de cambrera, recepcionista, caixera de supermercat, auxiliar administrativa al centre d'atenció primària, d'operària en una fàbrica...Però totes les feines li han durat poc. És difícil aconseguir-ne una i també mantenir-la. Diu que no la volen perquè creuen que no podrà desenvolupar bé la seva tasca o per estalviar-se les baixes mèdiques que sovint ha d'agafar.
Ara es dedica a vendre cupons duna associació de minusvàlids. Guanya uns sis euros diaris. Amb el sou del seu marit i aquests pocs diners no aconsegueixen arribar a final de mes. Sen van sortint amb deutes i amb ajudes com la bossa daliments que els proporciona lAjuntament. La Maria Jesús ha demanat reiteradament a la Generalitat una pensió dinvalidesa, però no li concedeixen tot i que té un grau de minusvalia reconegut del 67%.
La Generalitat li ha argumentat aquesta negativa dient-li que creuen que està capacitada per treballar. La Maria Jesús creu que després de catorze anys treballant té dret a percebre aquesta pensió ja que la seva minusvalia és més que evident. A més va a pitjor. Demana a l'administració que li doni una sortida com ara ajudar-la a trobar una feina adeqüada per ella.
Ara recull firmes de suport que lliurarà a les administracions amb la intenció que es repensin el seu cas.