dimecres, 4 de novembre del 2009

Guerra contra TV3

Al nacionalisme espanyol, siga del PSOE o del PP, li pega tort que els valencians fem lliga amb els catalans. Uns i altres no han estalviat esforços per evitar que hi haja coneixement i reconeixement mutu. Hi ha un cas que és particularment il·lustratiu: TV3.

Quan aquest canal va començar a emetre, molts valencians pagàrem per poder-la veure perquè, llevat d’uns pocs minuts en la desconnexió “regional” de TVE, no existíem lingüísticament en cap cadena espanyola, ni pública ni privada. Molts valencians s’acostumaren a escoltar els personsatges de Dallas raonant en català oriental, a seguir debats com persones civilitzades com els que moderava Joaquim Puyal, i la xicalla podia veure dibuixos animats en la llengua en què ja estudiaven a escola. Molts valencians i valencianes, diversos en pensament polític, edat i nivell cultural, véiem TV3 com una televisió “normal”, fins i tot “pròpia”.

Aquesta comunió va ser tinguda per perillosa per l’espanyolisme. Així, el President de la Generalitat Joan Lerma, amb la col·laboració d’aquell ministre Barrionuevo, intentaren clausurar per la força els repetidors (pagats per la ciutadania d’aquest país) que permetien veure TV3 al País Valencià. Amb tot, Lerma va fer una jugada mestra contra TV3: va inventar-se Canal 9. Fins i tot, va ocupar il·lícitament i immoralment les freqüències de TV3 que ja estaven sintonitzades als televisors valencians.

Amb la derrota del PSOE i l’arribada del PP al govern valencià, la xenofòbia anticatalanista s’ha mantingut, i l’interès per desconnectar TV3 també. Així, en l’era de la informació global sense fronteres, quan per internet pots accedir a qualsevol informació del món, al País Valencià hi ha qui s’encabota a posar-hi cadenes i cadenats. El PP ha continuat batallant contra TV3 i els qui volem veure-la. Amb la complicitat d’alguns jutges ha aconseguit clausurar el repetidor del Bartolo, el de la Llosa de Ranes i ara ha obtingut suport jurídic per claurar el de Perenxisa.

Algú dirà que tenim el nostre canal “autonòmic”, Canal 9. Però no puc sentir-me orgullós d’uns mitjans públics d’informació propis d’una dictadura africana. És una televisó "xavacana", castellanòfila, mentidera, al servei dels interessos d’un partit polític. TV3 no és la millor televisió del món, ni de bon tros. Però comparada amb Canal 9 és de repica’m el colze. I com a ciutadà que paga els seus impostos, vull tenir l’opció de veure la televisió que em done la gana. Més i tot si he pagat els repetidors amb què fins ara la veia. Si el PP m’ho impedeix és perquè no té cap cultura democràtica. Potser perquè prové dels femers més infectes d’una dictadura que amb ells encara es manté en actiu.

Article publicat avui a l'edició comarcal de LEVANTE-EMV

trobat al bloc/g de Cucarella