dimecres, 25 de novembre del 2009

La despertà

La Unió Musical de Llíria, Miquel Gil, Pep i Míriam Gimeno Botifarra interpretant La despertà al pavelló Pla de lArc de Llíria el 21 de novembre del 2009 al concert Una nit única que va organitzar lInstitu dEstudis del Camp de Túria.



Una altra "Despertà" és la que es fà a "Falles", per a què la gent no dorma, els fallers a les 8 del matí, tots els dies de Falles, llancen masclets acompanyats per la seua banda de música per tot el barri: això és la despertà. Amb ella es pretén aconseguir que tot el barri es desperte per a gaudir des de primera hora del matí de les Falles, passejant per a veure els monuments que hi ha pels carrers, o per a participar en actes que des de les 8 del matí organitzen moltes comissions falleres. Alguns ni llançant una bomba nuclear en la porta de la seua casa es desperten, sobretot els qui no han dormit en tota la nit gaudint de la festa, però s'intenta.

Com per a molts fallers és un esforç acudir a la despertà, algunes comissions l'hi s'ho paguen organitzant una xocolatà, és a dir, convidant-los després del passeig per la demarcació, a xocolata calenta, que entra molt bé a aquestes hores del matí. Si no baixen, s'ho perden. També hi ha fallers que per a acudir a aquest acte, no dormen en tota la nit, i després de llançar tots els masclets s'en van a casa a dormir fins a l'hora de la mascletà. Uns altres baixen just després de la despertà, ja que s'han despertat gràcies a la mateixa. No tots els fallers són tan matiners!