diumenge, 10 de maig del 2009

Indignació per la supressió de línies en Valencià




Tots els partits de la oposició parlamentaria s'han mostrat, a través dels seus diputats, indignats per la mesura de la Consellería d'Educació (pepera, més interessats per la pela que per la cultura) de implantar en tres col.legis públics el plurilingüisme, basat en l'anglés, a costa de la línia de Valencià que ja tenien consolidada. En el PSPV van calificar de "provocació" , en EU la tildaren de "absolta falta de respecte" i en Compromís la identificaren amb un més que evident "antivalencianisme" del PP.

Tant EUPV com Compromís demanaràn la comparença del conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, en les Corts, per a que explique la desaparició de línea en Valencià en els tres centres, com van adelantar al "Levante de Castellón", i saber com pensa garantitzar l'ensenyança en aquesta llengua. Ningún dels tres grups rebutgen una política que promoga el plurilingüisme en l'ensenyança, varen indicar, però no d'aquesta manera.

La diputada del grup parlamentari socialista en les Corts, Isabel Escudero, va acusar al Consell "d'haver sobrepassat la provocació" amb aquesta situació i el va culpar per "irritar de forma deliberada" a la comunitat educativa com contrapartida a les crítiques de la seua gestió front a la Consellería d'educació. (com si no fora prou quel subnormal del Rus insultara als professors valencians i prometera rematarlos)

Segons Escudero,"quan prop de 100.000 families es queden cada curs sense poder inscriure als seus fills en centres educatius amb programa d'inmersió lingüistica o d'ensenyança en valencià, Camps esquilma l'oferta amb el pretext d'impulsar el plurilingüisme"

També, la secretaria d'Educació de la Ejecutiva Nacional del PSPV, Pilar Sarrión, va tildar de "barbaritat" l'anunci i va asegurar que és "altre atac al sistema educatiu valencià que demostra la doble moral del conseller d'educació" (insistixc PEPERS)

El diputat autonòmic de EUPV Lluís Torró, per la seua part, va considerar que la supresió de les línies valencianes per a la implantació de l'anglés es "un atac més del Consell a l'ensenyança en valencià i una falta absoluta de respecte".El parlamentari va acusar al PP d'estar executant "el seu famós plà d'implantació de l'anglés a expenses de fer desapareixer el valencià en els col.legis".

Mentre, el diputat de Compromís i president del Bloc Josep Maria Panyella preguntarà en el plé del parlament valencià del pròxim 20 de Maig:

"Com pensa la Consellería d'Educacío garantitzar l'ensenyaça en valencià per aquell alumnat que aixina ho solicite i asegurar l'oferta d'ensenyança en valencià en aquells centres on encara no existeix cap tipo de programa d'ensenyança en valencià?"

Ademés, el secretari general del Bloc i diputat de Compromís , Enric Morera, va denunciar la "supresió". Aquesta acció, en la seua opinió, "la culminació d'una política antivalenciana, de desprestigi de la llengua i l'aniquilació premeditada de la nostra identitat"

Desde CC OO ja afirmaren, rere la taula sectorial d'Educació celebrada aquesta semana en la que s'analitzà el borrador d'orde dels citats programes, que "es tracta en realitat, d'una ensenyança monolingüe - en àngles - amb dos asignatures optatives obligades : Castellà i Valencià".

Desde la consellería varen argumentar "en els centres d'alrededor si que hi ha línea en valencià i es va a atendre en aquest colegis a tots els que vulguen estudiar en valencià". Per tant, van explicar que qui elegix algún dels col.legis que van a possar en marxa el programa pilot (PILE) saben que és en anglés el 80%.

Aquests centres públics en els que es va a implantar l'anglés son tres, un per cada provincia de la Comunitat Valenciana. En Castelló l'elegit per a realitzar la prova pilot ha sigut el Sanchis Yagó, en València serà el Número 9 d'Alzira el quel durà a terme per primera volta i el Costa Blanca d'Alacant farà el mateix. Els tres es convertiràn, a partir de la Educació Infantil de 3 anys que es on s'implanta el plà pilot, pràcticament en col.legis britànics. El Valencià en realitat ocuparà un 5% el que queda per al Castellà.

extret i traduit en gran part de Levante-EMV