dimecres, 13 de maig del 2009

Montilla propossarà a Camps l'Euroregió


Gairebé sis anys després que l'expresident de la Generalitat de Catalunya Pasqual Maragall plantegés la idea de promoure unir l'Euroregió que inclouria els antics territoris de la Corona d'Aragó i que l'Executiu de Francisco Camps va rebutjar de plà, la proposta tornarà a estar demà sobre la taula del cap del Consell. El president català, Josep Montilla, té previst convidar a Camps a sumar-se a la Euroregió Pirineus-Mediterrani que es va constituir en 2004 amb vocació de plantejar davant Brussel·les accions conjuntes en l'àmbit econòmic i d'infraestructures i obtenir finançament.

A ella es van sumar Catalunya, Aragó, Balears i dues de les grans àrees de la França pirinenca, entorn de Tolouse i Montpeller, Midi-Pyrenées i Llenguadoc-Roussillon. La Euroregió la integren 15 milions d'habitants, encara que Aragó s'ha despenjat en els últims anys. La Euroregió és avui una institució amb personalitat jurídica pròpia i que en els últims anys ha vist reforçada la seva utilitat, segons va explicar un portaveu de l'organisme, amb seu a Barcelona. La negativa de Camps a integrar-se en ella entre 2003 i 2004 va ser tallant.

Consell i PP van qualificar la iniciativa de Maragall de disbarat, d'atemptat a la Constitució i a la unitat d'Espanya i la van comparar amb el Pla Ibarretxe. El llavors conseller d'Educació, Esteban González Pons, va arribar a assegurar que tenia com objectiu convertir a la "Comunitat Valenciana" en la cinquena província de Catalunya. Sis anys després, Montilla tornarà a llançar la proposta.

Les fonts consultades en la presidència catalana consideren que la situació política ha canviat respecte de 2003 i que el Govern valencià pot ser ara més receptiu, encara que admeten que la possibilitat que se sumeix a la Euroregió no està encara bastant madura. Així, la proposta de la defensa dels interessos valencians de forma conjunta amb la resta d'integrants de la Euroregió serà un dels temes que Camps i Montilla tractaran dintre d'una agenda que no està tancada i que inclourà el corredor mediterrani, però també altres, com les emissions de TV3 i Canal 9 .

Mates sí va integrar a Balears, Camps s'ha negat sempre a sumar-se a la Eurorregión i en 2004 assegurava: "És un nou atemptat a la nostra personalitat. No hi ha més regió europea que cadascuna de les comunitats i la presència a través d'Espanya. Sempre ens oposarem a la Euroregió de Maragall, la rebutjarem perquè no té sentit històric, ni social, ni econòmicament".

Fins i tot el PP va treure endavant en les Corts fer condemna a Maragall en 2003 i Camps va plantejar com alternativa l'Eix de la Prosperitat, Madrid-València-Balears, que va passar a millor vida quan Mates es va sumar a la Euroregió, els promotors de la qual mai han tancat la porta a la presència valenciana.