dimecres, 20 de maig del 2009

Bé pels Thous


La lletra del Himne Regional no es podrà cantar, ni reproduir, ni gravar, ni publicar en ninguna de les seues versions durant els actes conmemoratius del centenari de l'Exposició Regional Valenciana ques desarrollarà aquesta setmana. Els hereus de l'autor de la lletra del himne, creat per l'Exposició i adoptat més tard com Regional, han prohibit, con titulars dels drets, que l'Ajuntament de València i la Generalitat utilitzen la lletra de la cançó en aquesta efemèride al considerar una falta de respecte al seu avantpassat Masimiliano Thous que totes les invitacions i programes dels actes estiguen redactades únicament en castellà.

En les cartes quel dilluns els herederes de Thous enviaren al corruppresident Camps i a l'alcaldessa Rita Barberá, Abel Thous Bayarri, com portaveu de la família, notifica la desautorització de l'ús de la lletra del himne però deixa oberta una porta a que en els díes que falten fins el divendres, data del centenari, s'incorpore el valencià al programa d'actes i aquesta restitució "ens allibere d'haver de prendre una decisió que no seria capritxosa sinó proporcional i entenem que justa, que se sostendria en el compromís que recau en nosaltres de protegir la imatge, l'obra i la memòria del nostre besavi".

Segons Abel Thous,"la discriminació es fa més evident en referir-se a Maximilià Thous Orts, el qual es va significar especialment en la defensa del valencià, del seu ús, de la seua normalització", al marge d'altres consideracions com que "el monolingüisme en castellà que practica sistemàticament l´Ajuntament de València i, cada vegada més, totes les institucions valencianes, té com a resultat la discriminació dels valencianoparlants dins el nostre propi àmbit lingüístic, i per part d'un ens que hauria de representar-nos a tots. Esta discriminació sistemàtica és ja injusta i insultant pel que fa a allò quotidià, però adquireix dimensions grotesques en tractar-se, com en este cas, de commemorar uns actes 'd'afirmació valenciana'".




No és la primera vegada quels Thous protesten enèrgicament contra el que entenen com una falta de respecte a la memòria del creador del Himne Regional ( o pel Valencià també ). En decembre passat, es van negar a participar en la gravació de l'Himne Regional realitzada en el Palau de les Arts amb la participació del tenor Plácido Domingo. Alegaren llavors que no estaven d'acord amb l'utilització parcial de la imatge de Maximiliano Thous " en benefici d'uns interessos que éll mai hauría compartit", en referència a un sentiment valencianista que ni Camps ni Barberà, respeten amb la seua actuació en matèria lingüistica.

La decisió de prohibir l'ús de la lletra, havent comunicat l'acord als que volien cobrar per un concert benèfic d'un xiquet terminal, o siga, l'SGAE, pot afectar de manera decisiva al desenvolupament dels actes del centenari, que inclouen expressament un homenatge al Himne Regional el divendres pel mati en el Palau de l'Exposició i una interpretació multitudinària de l'obra en el Passeig de l'Alameda per part de 2000 músics Valencians dirigits per Enrique García Asensio.

Barberá és nega de moment a editar-ho en Valencià.


Molt ben fet família Thous!