dilluns, 4 de gener del 2010

L'Ajuntament d'Alcoi renega del Valencià



El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat (en esta nota de premsa que reproduïm) el que considera un autèntic atac per part de la Regidoria de Festes a la llengua que es parla al País Valencià des de fa més de 750 anys: el valencià, perquè el govern del PP ha editat milers de cartes als Reis d’Orient per als xiquets alcoians solament en castellà. “Està clar amb aquesta decisió quin respecte i estima tenen per la llengua pròpia: ninguna, i l’objectiu és clar, acabar amb la llengua parla pels valencians des de fa 750 anys”.

Segons Blay, "és indignant que les cartes al Reis d’Orient editades per l’Ajuntament en l'any de la 125 cavalcada estiguen solament en castellà, i no se n'haja editat cap en valencià, llengua oficial i històrica dels alcoians i dels valencians".

El representant del BLOC recorda que fa setmanes que el govern del PP ha rebut queixes de pares i mares en eixe sentit, amb temps suficient com per a rectificar l’error i editar-ne també en valencià. “No ha estat així i per això se sumem a la protesta i la recolzem. La voluntat de la regidoria de Festes en aquest sentit ha estat clara: al valencià ni aigua, incomplint per tant amb l’esperit de la Constitució i de l’Estatut d’Autonomia; aquesta marginació no sols és il·legal sinó que es pot considerar una persecució política”.

Per altre costat, Blay insisteix en què aquesta ha estat pràctica habitual del PP en les institucions on governa, ja que mai ha volgut recolzar mesures adients que ajuden a la normalització del valencià com cal, i denuncia uns altres incompliments que afecten tant a la legislació vigent sobre la qüestió com al propi Reglament Municipal de Normalització Lingüística; com ara els que afecten tant a la cartelleria i la retolació (interior i exterior) com a la publicitat i la promoció, la documentació d’ús extern, les comunicacions exteriors, les respostes en castellà a ciutadans que s’han dirigit a l’administració en valencià, la documentació d’ús intern, etc. “La gran majoria d’aquestos documents, que haurien d’estar preferentment en valencià segons la LUEV (Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià), es fan servir quasi tot en castellà; ni tan sols en les dues llengües cooficials: tan sols en una”.

Acaba la seua nota Blay recordant que el Síndic de Greuges ja ha fet diverses recomanacions a l’Ajuntament d’Alcoi, a requeriment de ciutadans, que s’han queixat de l’escàs ús públic que fa el nostre Ajuntament de la nostra llengua pròpia i d’una de les dues llengües cooficials: el valencià. “La darrera carta als reis exclusivament en castellà no fa més que confirmar aquesta animositat que el PP té contra la llengua que parlen els alcoians i valencians des de més de 750 anys”.

trobat a Valencianisme.com