dilluns, 4 de gener del 2010

Autodeterminació a la Díada de Mallorca.


Convocats per la plataforma 31D, integrada per les forces polítiques, socials i sindicals nacionalistes de Mallorca, unes 3000 persones segons el Diari de Balears (4000 segons els assistents i 1000 segons la policia) es van manifestar el passat dimecres 30 pels carrers de Palma sota el lema "Espanya i França són crisi. Decidim Països Catalans" en la ja tradicional marxa per la Diada de Mallorca emmarcada en els actes de la Festa de l'Estendard, que se celebra institucionalment des del segle XIII i commemora l'entrada del rei Jaume I a Ciutat de Mallorca el 31 de desembre de 1229.
La marxa va discórrer sense incidents amb forta escorta policial d'uniforme i de paisà, que va impedir que un grup de feixistes atacara la comitiva amb llançament d'ous. Tot i això, sí es van produïr incidents entre "catalanistes i espanyolistes" en l'acte oficial d'ofrena al rei Jaume, segons informa el Diario de Mallorca.

La mobilització estava constituïda per tres blocs. Just darrere de les xeremies que obrien la marxa anaven els representants del Bloc per Mallorca (PSM, Entesa per Mallorca i Esquerra Republicana de Catalunya-Illes) i el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament-Intersindical de les Illes Balears (STEI-i), encapçalats pel líder del Bloc i del Partit Socialista de Mallorca (PSM) i del Bloc, Biel Barceló. Darrere del grup del Bloc anava el d'ERC, amb el president del partit, Joan Puigcercós, i molts militants de les joventuts vinguts de Catalunya.

El tercer grup, i el més nombrós, era el de l'Esquerra Independentista (EI) amb representació del quatre organitzacions que la conformen: el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC-Mallorca), Endavant, Gent Activa i Maulets. El grup de l'EI va realitzar accions reivindicatives al llarg del recorregut. Eixint del Born van hissar una pancarta contra el Pla de carreteres a les obres de la façana del Casal Balaguer, a la costa de la Pols van llegir el seu manifest, i a l'altura del carrer Oms van cremar desenes de reproducions en paper de la bandera espanyola. La Policia espanyola, destacada en el recorregut, no hi va intervindre.

També hi van assistir representants del Partis Nacionalista Basc, el Bloc Nacionalista Gallec, Aralar i Convergència i Unió.

En finalitzar la marxa es va llegir el manifest conjunt de la plataforma organitzadora per part del periodista del Diari de Balears, Ander Zurimendi, a la plaça dels Patins. El text reivindicava "la dimissió dels polítics imputats en casos de corrupió" i criticava el "virrei Ramon Socies", delegat de Govern, pels "atacs al català que els mallorquins han patit amb el seu consentiment", afermant també "es tolera cap campanya anticatalana ni antimallorquina per part dels sectors espanyolistes illencs", i criticant els casos de corrupció que esquitxen les institucions mallorquines i balears.

La festa va continuar amb un concert dels grups Brams i Eixut en acabar la lectura del manifest amb els himnes La Balanguera i Els Segadors.

extret de Valencianisme.com