dimarts, 8 de desembre del 2009

La mentida de la cooficialitat

ESTATUT D’AUTONOMIA

Article sext
1- La llengua pròpia del País Valencià és el valencià.
2- L’idioma valencià és l’oficial al País Valencià, igual que ho és el castellà, que és l’idioma oficial de l’Estat. Tots tenen dret a conéixer-los i a usar-los i a rebre l’ensenyament del, i en, idioma valencià.
5- S’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià.

Definició de cooficialitat: f. Qualitat de cooficial.
Definició de cooficial: adj. Que comparteix oficialitat, amb igualtat de circumstàncies legals.

Aquell ciutadà que acudesca a qualsevol organisme oficial es trobarà que el manament de l’Estatut d’Autonomia no el respecta la mateixa Administració que és qui havia de ser-ne garant. A tall d’exemple podem fer-ne un breu recorregut per algun. Si caus malalt i acudeixes a la consulta del metge et trobaràs que la immensa majoria de la retolació d’ambulatoris i hospitals és en castellà. Qualsevol document te’l faciliten només en castellà. I si vols expressar-te en valencià et trobes amb males cares, i de vegades amb problemes on la teva salut està en joc. Prova de demanar en els jutjats paperam oficial en català/valencià i et trobaràs havent de donar mil explicacions que t’incomoden el fet de voler-los en la teua llengua i acabaràs trobant-te amb respostes seques que tenen una forta càrrega interna en la qual pots llegir entre línies: “Si continuas por ese camino te vamos a poner muchos problemas” o senzillament amb un: “No tenemos”. O dirigeix-te a les forces d’ordre públic i t’hi pots trobar amb tota la gamma de respostes on la majoria d’elles són en castellà, o fins i tot, en casos extrems, et prohibeixen que t’expresses en una llengua que no siga el castellà.

Pel que fa als centres educatius, quantes de les circulars que reben a casa els pares estan en valencià, o en bilingüe? I això és que el professorat és el sector més sensibilitzat en el tema. I si parlem dels mitjans de comunicació oficials –tot i que Canal 9 Televisió Valenciana meresca ser objecte d’una columna, o moltes, a part–, quants programes dels que s’hi emeten són en valencià? I sobre cultura valenciana? Els escriptors valencians, tot i que hi ha un bell estol de molta alta qualitat, són invisibles per a l’ens públic. I així podríem anar analitzant els diferents àmbits al llarg del País Valencià –premsa, llibres, restauració, botigues...– on malauradament no trobem enlloc aquella equidistància que ordena l’Estatut d’Autonomia.

Valencians, Salut i Terra.

trobat a L'informatiu