dimecres, 9 de desembre del 2009

Romanç de cec del rei Jaume - Al Tall



Lletra:
En la fosca de la nit sempara reina Maria per a concebre un fillet que el rei Pere defugia.

Així comença la història amb miratges de llegenda, de Montpeller les campanes ressonen fins la Provença. Perquè el 2 de febrer del 1208 ha nascut un infant amb bona estrella que haurà de pujar per camins de rocam i malesa, perills i treballs el perseguiran violents de tota mena, donat en penyora, els seus pares són morts massa dhora, shaurà de criar assetjat per gent usurpadora i així es farà fort com soca de roure colpit pels vuit vents i obrirà en tres branques un país potent.

Comte de Barcelona, rei dAragó, senyor de Montpeller, només un xicot, farà bona ciència de la seua gran intel·ligència, astut i prudent sotmetrà la noblesa insurgent i amb la sang calenta, tallarà la rapinya violenta, perdrà lOccitània front a laliança del Papa i de França i girarà els ulls a terres del sud i cara a la mar i eixamplarà la terra per als seus vassalls.

Mercaders i burgesos de Barcelona, Tortosa i Tarragona presenten queixes, que des de Mallorca els pirates ataquen la costa i al rei fan dispondre per armar una flota i respondre, es fan a la mar, toquen terra vora el port dAndratx, van ser cent vint dies de batalles cruels i agonies, trencant la muralla els guerrers fan una gran matança i així es va rendir Abu Yahia, rei dels sarraïns.

El rei posa lesguard sobre València que és terra rica i bella com cap hi ha en el món, entra per Borriana població principal de la Plana, presa la ciutat, fa captiu tot el nord valencià, era un nou doctubre que a València va entrar amb gran luxe un rei amb trenta anys que lluïa com sol en la mar.

D un nou ordre en Europa naixia lalba i el rei Jaume en sa terra bé que ho mostrava, ja va obrint les vies per a suprimir el dret sobre les vides, para els peus als nobles i ofereix terres a tot el poble que baixen del nord per ser amos amb el seu esforç, i amb la carta pobla les ciutats creixen a la seua
ombra, fa regne a València amb uns Furs de moderna tendència, lestat més dinàmic en tot làmbit del Mediterrani, que feu avançar els antics països federats. Tindrà un abans i un després el dret a la tirania, el rei arbitrarà els nobles i als veïns obrirà via.

Les Corts contrapesaran lexcés i la desmesura i els reis no tindran corona fins que dels Furs facen jura.