dissabte, 8 d’agost del 2009

Fira d'Ai-Xàtiva

Torna la Fira amb una programació pròpia de Villabotijos de Abajo. Sense músics i cantants de casa nostra, tots forasters. I molt ben pagats, per cert. Els més moderns i els més amoixamats. La Fira de Xàtiva és “diferente”. Però no ho és “desde siempre”, només des que governa l’autoodi del PP, que és continuïtat de l’odi antivalencià del franquisme. Ací només actuen «artistas españoles». Els qui ho fan en la llengua dels valencians com cal, en català, són considerats “desafectos” a l’actual règim espanyolista, castellanòfil. Així doncs, mentre a Xàtiva mane l’inefable Alfonso Rus, a la Fira no hi actuarà la Gossa Sorda, Obrint Pas, Gent de Desert, Pau Alabajos, Clara Andrés, Miquel Gil o Al Tall, ni Raimon ni Feliu Ventura. I els nostres compatriotes del nord o de les Illes, menys encara si no els pot veure ni en pintura de mascara. «¡A los catalanes, ni agua!», va sentenciar en un altre dels seus cèlebres brams d’ase. I a mi m’ha recordat aquell altre bram catalanofòbic de Martínez de Galinsoga: «¡Los catalanes son una mierda!». Però si l’anticatalanisme dels castellans és secular xenofòbia, l’anticatalanisme valencià és la màscara eficaç que s’han creat per fer-se passar pels més patriòtics defensors de la “valencianía”, no obstant siguen còmplices actius de la nostra castellanització.

L’odi cap a la nostra cultura, com he apuntat adés, no és cosa d’ara. L’any 1939, Año de la Victoria, el franquista Giménez Caballero escrivia açò: «A ti, Valencia, era casi ya de un siglo que te venía susurrando al oido esa celestina inmunda que se llama la Democracia […] Como a Cataluña y Vasconia te empezaron a halagar tu vanidad femenina con versos de juegos florales, con zalamerías de lengua vernácula […] Poco a poco, esa celestina de la Democracia té fue apartando de tu huerta, de tus quehaceres honestos y nacionales, del hogar de tu madre española.» Al llibret de l’any 1939, Año de la Victoria, s’hi fa una crida al visitant de la Fira en aquests termes: «…te ofrecemos el carácter hidalgo de nuestro pueblo que sabe unir a su orgullo de raza levantina, el corazón de noble castellano…» Hi afegim, d’aquell mateix any infaust, aquesta lloa de Galinsoga; «…todos los españoles debemos hacer tres cosas: pensar como Franco, sentir como Franco y hablar como Franco, que, hablando, naturalmente, en el idioma nacional, ha impuesto su Victoria...»

Torna la Feria de Játiva, amb el criminal Francisco Franco, Caudillo de España por la Gracia de Dios, encara d’alcalde perpetu. «¡Arriba España¡», que va exclamar Alfonso Rus, «raza levantina, corazón castellano».

Escrit per Cucarella.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Thort, acepte les le meves felicitacions per el teu bloc, ja que es digne de llegirlo, llastima que fins avui no l´hagi clicat.

LoyKaPV ha dit...

M'alegre que t'agrade. Però realment aquest text es del bloc de Toni Cucarella, si encara no l'has visitat el convide a q fages clic a el link.

Publica un comentari a l'entrada