dimecres, 26 d’agost del 2009

Feixistes destrossen el monument de la foresta Ezkaba

Feixistes destrossen el monument de la foresta Ezkaba en homenatge a les víctimes del franquisme, actes de kale borroka a Bilbao. Segons Basagoiti, això és normalitat



Si el mateix cap de setmana que s'han produït actes de kale borroka a Bilbao amb el resultat de la crema d'un autobús i diversos cotxes arriba a sortir l'anterior lehendakari, Ibarretxe, contant en una televisió nacional que "Euskadi ja és normal i hi ha pau" el més suau que li haguessin cridat des de la Caverna hagués estat "còmplice dels terroristes per encobridor". En tots els mitjans de comunicació, com és lògic, s'ha informat de l'acte violent abans descrit. El que no és tan normal és que ningú s'hagi assabentat fora del País Basc, excepte els lectors de La República, de l'acte terrorista feixista contra la memòria de les víctimes del franquisme en la forest Ezkaba. El monument , en homenatge a la fugida del Forta de San Cristóbal i als caiguts per la "llibertat i la Républica", va aparèixer destrossat i amb pintades als costats de l'asfalt i en els contenidors, amb la simbologia de Falange i multitud de banderes d'Espanya. Els autors de les destrosses van realitzar diverses pintades en les quals es pot llegir "Arriba España", "Cristo Rey" i el jou i les fletxes característiques de la Falange. Jo recomanaria a Patxi López i Basagoiti que finalitzessin la campanya "fins que hem arribat nosaltres la pau no era possible perquè els quals governaven abans eren còmplices d'ETA": fora del País Basc no se si colarà, dintre, que ni ho somiïn. I el que és pitjor: no creo que amb propaganda per a desqualificar als nacionalistes de davant es vagi a acabar amb la violència a Euskadi. En canvi sí penso que un govern de col·laboració entre els quals van governar abans i els quals governen ara posaria a ETA entre les cordes. No seria plat de bon gust per als de la kaputxa tenir davant al Lehendakari protegit pels representants del 90% dels votants. En comptes d'enfrontar-se al 44% que sumen PP i PSOE mentre aquests s'enfronten al 48% que sumen el PNB, Aralar, i EA. O viceversa, com sucedíó amb el front que formava el govern anterior.



Vídeo. Documental "Ezkaba, la gran fugida de les presons franquistes" realitzat per Iñaki Alforja relata la història dels presos del penal franquista conegut com el Fort de Sant Cristobal, en la foresta Ezkaba de Iruña-Pamplona.

A través dels testimoniatges dels protagonistes podem conèixer les condicions en el penal i la història de la major fugida en la història de les presons espanyoles. En plena guerra civil 795 presos es van escapolir d'un dels penals més durs del règim franquista: 585 van ser recapturados, 210 van ser assassinats i només 3 van aconseguir passar la frontera per a escapar del genocidi franquista.