dissabte, 20 de novembre del 2010

Felicitats Joanot Martorell!!


Per anar "Tirant lo Blanc" des de fa 600 anys!

"Lletres Valencianes.

El 20 de novembre de 1490 eixia d´una imprempta valenciana la primera edició del Tirant lo Blanc, la novel·la cavalleresca de Joanot Martorell considerada com una de les obres cabdals de la literatura universal. Les institucions valencianes sempre han fet referència a ella com l´obra magna de la nostra literatura, obviant en moltes ocasions escriptors d´eixa i d´altres èpoques igualment sobreïxents; tal és la importància que se li ha donat que es va marcar eixa data, la del 20 de novembre, com la del Dia de les Lletres Valencianes. Uns quants anys després, al mes de febrer d´enguany, les Corts Valencianes instituïren 2010 com l´any de Joanot Martorell per commemorar el 600 aniversari del naixement de l´escriptor de Gandia.
Esta conjuntura fa que hui se celebre el Dia de les Lletres Valencianes sis-cents anys després del naixement de l´escriptor valencià més internacionalment reconegut. Però, realment se celebra alguna cosa? No sembla que les institucions hagen deixat cap esdeveniment per a este dia; el Saló Valencià del Llibre ja fa uns anys que va desaparèixer sense que s´haja iniciat cap altra iniciativa (malgrat les declaracions que aseguraven que es tractava d´una reconversió), i els premis que la Generalitat atorga a la tasca de les editorials i llibreries valencianes ja es varen entregar dimecres passat (i no hui com havia sigut tradicional). Hem arribat a un punt en què no hi ha cap iniciativa (almenys fins el moment d´escriptura d´este article no m´he assabentat) que commemore eixe Dia de les Lletres Valencianes que l´administració autonòmica va instaurar; únicament alguns municipis (eixos garants de la veritable acció i proximitat cultural) han iniciat alguna activitat en este sentit a les seues biblioteques, a les que se sumen algunes de les grans (no necessàriament en tamany) editorials del nostre territori.
El 20 de novembre hauria de ser un dia per apropar-se a la literatura valenciana (ja siga en castellà o en valencià), per conèixer i descobrir els nostres escriptors, tant els clàssics com especialment els actuals, i per familiaritzar-se amb els llibres en valencià. No serveix d´excusa la mancança d´oferta, sobretot perquè no es correspon en absolut amb la realitat: la indústria editorial valenciana demostra any rere any la seua qualitat, i els escriptors valencians mostren una àmplia creativitat i professionalitat en l´escriptura, ja siga narrativa, poesia o qualsevol altre gènere literari.

La millor manera de recordar Joanot Martorell és mantenint la vigència i la lectura de la seua obra, i la commemoració d´un Dia de les Lletres Valencianes passa pel reconeixement de la tasca d´aquells escriptors, editors, llibrers i bibliotecaris que fan posible l´accés a la lectura. Malauradament, sembla que enguany, si volem celebrar alguna cosa a este respecte, ho haurem de fer per iniciativa pròpia i al nostre àmbit familiar i personal. Sembla que les institucions no tenen res a commemorar en la jornada de hui, almenys en l´àmbit cultural. Això sí, podem estar convençuts que, malgrat tot, les lletres valencianes estan més vives que mai.

José Manuel Tormo"