dimarts, 13 d’abril del 2010

La lluita del Cabanyal




1988

En la redacció del Pla General d’Ordenació Urbana de 1988 els diferents projectes de destrucció que havien pesat sobre el barri queden paralitzats, al no arribar a un acord entre decantar-se cap a la conservació i revitalització o cap a la seua transformació i amb la prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez fins al mar. En la redacció del PGOU de la ciutat de València, llavors governada pel Partit Socialista del País valencià-PSOE, finalment es resol deixar el barri en planificació diferida per un temps de quatre anys. En eixos quatre anys canvia el govern de la ciutat al Partit Popular, es comença a concretar l’amenaça, comença l’abandó, la degradació, s’abandona la iniciativa privada (se suspenen tots els permisos d’obres) i la responsabilitat constitucional brilla per la seua absència.

1993-94

L’any 1993 el barri és declarat BIC, i en el 1994 es firma un Conveni Marco entre el govern autonòmic i el govern municipal, amb la qual cosa definitivament pareix que els dubtes plantejats en el PGOU d’1.988 queden aclarides i s’opta per la conservació i protecció del barri. Però el temps s’encarrega de demostrar que només eren declaracions polítiques cara a la galeria

1996

L’any 1996 apareix novament l’amenaça, de nou sorgixen les protestes veïnals i també alguna entitat institucional com un equip de la Universitat Politècnica proposa plans alternatius que no suposen la destrucció del barri

1.997

A l’Octubre de 1997 la Comissió de Peticions del Parlament Europeu accepta un escrit de queixa presentat per una de les associacions de veïns.

1.998

El 22 d’abril de 1998 diverses entitats creen la Plataforma Salvem El Cabanyal per a evitar la prolongació de Blasco Ibáñez (veïns, comerciants, els partits polítics en l’oposició i entitats culturals). Eixa és la data en què comencen les accions de la Plataforma Salvem El Cabanyal. La primera d’eixes accions és la celebració de tres sopars populars en una de les places del barri durant els mesos de Juny i Juliol. Es presenten quatre mil escrits en contra del pla municipal.

El 24 de juliol l’Ajuntament de València aprova portar avant el planejament amb l’oposició dels veïns i de tots els partits polítics a excepció del governant (Partit Popular). Es titla d’històrica decisió i el seu cost s’estima en 9.000 milions (veient el projecte municipal es pot veure com eixe pressupost s’ha incrementat brutalment). A partir d’eixe moment el govern municipal inicia una campanya institucional la intenció de la qual és trencar la cohesió social i afavorir la divisió dels habitants del barri, comencen les promeses institucionals que al dia de hui no s’han fet realitat.

A partir d’agost els balcons del barri comencen a omplir-se de pancartes (tots els divendres es pinten pancartes en el passeig marítim), mentres que les assemblees que se celebren els dimecres es normalitzen entre els veïns, assemblees que continuen actualment i sense interrupció després de quasi sis anys.

La Casa Real Espanyola, a qui es va demanar ajuda per part d’una de les associacions de veïns va comunicar a Cultura el malestar dels veïns.

Al Setembre tenen lloc en el barri dos manifestacions i una reivindicació amb bici pel centre de la ciutat, es pinten murals reivindicatius, i es realitzen mobilitzacions en diferents llocs utilitzant unes sonores caçolades com a mitjà de protesta, mentres que en l’àmbit institucional, les Corts Valencianes acorden proposar al Govern Valencià declarar a tot el barri d’El Cabanyal com Bé d’Interés Cultural (ampliant la zona que ja és BIC) amb els vots en contra del Partit Popular.

Des del govern municipal s’inicia una campanya en premsa dient que es construiran pisos en el passeig marítim per a reallotjar als afectats pel pla qualificats d’autèntic “bombó” pel regidor d’urbanisme, però ometen dir quals seran les condicions de dits reallotjaments (en el 2004 encara no se sap que es va a fer amb els afectats).

Té lloc la primera assemblea general de barri en els jardins del doctor LLuch al superar-se amb escreix l’aforament del saló d’actes de l’Ateneu Marítim. Dues-centes persones protesten en una taula redona celebrada en la seu de la Confraria dels Granaders d’El Cabanyal i en la que participen l’arquitecte redactor del pla i el regidor de disciplina urbanística.

La Facultat de Belles Arts recolza a la Plataforma. Es pinta un mural i s’elaboren paelles en un jardí del barri. A l’octubre un catedràtic d’economia dóna una xerrada en el barri on alerta del “perill” que pot patir el comerç tradicional del barri si es realitza el pla.

Els diumenges es pinten pancartes, s’informa els ciutadans de València i es duen a terme funcions de titelles en el passeig marítim. L’Assemblea de la Plataforma decideix realitzar durant tot el mes caceroladas des de les vivendes cada nit a les 22 hores durant cinc minuts, el barri és un clamor.

Al mes següent (novembre) els barris del front marítim s’uneixen en una manifestació en contra de la política urbanística del govern municipal.

La Universitat de València a través de la seua Junta de Govern aprova una postura de defensa d’El Cabanyal (també la Facultat d’Història reclama respecte per al vaig agranar d’El Cabanyal), mentres que el govern autonòmic diu que donarà el seu vistiplau al projecte municipal. El Consell Valencià de Cultura visita el barri i es convoca una “volta a peu” pel vaig agranar en un ambient festiu.

L’Ajuntament dóna una important subvenció de milions a la Setmana Santa Marinera a fi de silenciar les seues protestes. Per altra banda, els veïns assistixen al ple de l’ajuntament col·locant una pancarta que diu “ El Cabanyal està en la porta esperant una resposta”, i en l’exterior es dóna una nova cacerolada.

Taula redona en l’Escola Superior d’Arquitectura, l’arquitecte i prestigiós urbanista Solá Morales després de visitar el barri fonamenta tècnicament la defensa de la trama urbana.

Al desembre comença la primera iniciativa “Cabanyal, Portes Obertes”, al voltant de 200 artistes exposen les seues obres en vivendes i exteriors del barri. El literat Dario Fo se solidaritza amb els membres de la Plataforma en el Congrés sobre responsabilitats i deures del III Mil·lenni que s’organitza en la Llotja de València per part de l’alcaldessa. S’inicien visites guiades pel vaig agranar tots els diumenges, per a donar a conèixer el problema a la resta dels ciutadans de València i turistes.

Any 1999

Al gener l’Ajuntament segueix sense voler reunir-se amb els veïns per a aconseguir un pla de consens de rehabilitació del barri. Un grup de 25 professors de la Universitat Politècnica firma un manifest exigint a l’alcaldessa que no prolongue l’Avinguda Blasco Ibáñez.

Membres de la Plataforma protesten en les portes del XIII Congrés del Partit Popular a Madrid.

El 25 de febrer els veïns es concentren tota la nit (inclús es realitza un passe de diapositives del barri) davant de l’Ajuntament continuant amb la seua protesta l’endemà. Eixe dia, fent cas omís de les protestes veïnals i de l’oposició, el ple aprova inicialment el projecte. El barri s’ompli de pintades en contra del projecte que immediatament són tapades per contractes municipals.

El rector d’El Cabanyal qualifica de “injustícia social” deixar sense cases a afectats pel pla. El PP rebutja una proposta de l’oposició per a rehabilitar El Cabanyal sense prolongar Blasco Ibáñez: els regidors del PP són declarats persones nàs grates en El Cabanyal.

S’obri una oficina municipal d’informació (Aumsa) sobre el pla, en la que no es dóna cap informació nova ni d’interés per als veïns afectats, convertint-se tan sols en un centre de propaganda i en una mesura d’imatge que costa importants sumes a compte del pressupost del municipi. Els veïns ens manifestem en la porta amb una cacerolada. Policies Locals insten als comerços a retirar els cartells en contra de la prolongació.

Urbanisme estima en 26.740 milions de pessetes el cost de l’execució del pla d’El Cabanyal (ja no són els 9000 de l’any anterior). El 5 de març milers de valencians es manifesten pel centre de la ciutat contra l’ampliació de Blasco Ibáñez i la consegüent destrucció del seu patrimoni cultural.

El PSOE defendrà la conservació d’El Cabanyal en el Parlament Espanyol. Dos Falles critiquen l’efecte destructiu de prolongar Blasco Ibáñez.

Es realitza la tradicional parada mora per uns dels carrers del barri en què participen els edils del partit popular i els veïns tallen el carrer al seu pas fins que dits representants municipals abandonen l’acte festiu, l’oposició qualifica de provocació la presència dels polítics en l’acte “els veïns han expressat el seu dret de queixar-se perquè és l’únic fòrum que els queda”.

Amb motiu de les festes patronals de València, es planta una falla mòbil per part de la Plataforma que és passejada per tot el barri. Membres de la plataforma assisteixen amb pancartes i veles al Pregó de la Setmana Santa.

El candidat a la presidència del govern pel Partit Socialista (Josep Borrell) materialitza amb la seua firma el suport del seu partit a la causa de la Plataforma.

Es pinta un mural en la travessia Pescadors. En Assemblea General es decideix la participació d’un grup d’arquitectes en la planificació amb els veïns d’un projecte de rehabilitació. Participació en el Seminari “Moviments ciutadans” del Fòrum Universitari Lluís Vives.

Durant el mes d’abril, allí on acudeix l’alcaldessa de València sempre es troba amb membres de la Plataforma oferint-li sonores caceroladas, reclamant el seu dret a participar, negociar i opinar a prop de les actuacions urbanístiques sobre el seu barri i el seu patrimoni (p.e. en un acte acadèmic en la Llotja de València).

L’alcaldessa entrega en la UNESCO la Declaració dels Deures Humans, fent gala d’un tarannà i un respecte que no posa en pràctica en la seua ciutat. Els veïns també es personen a París on li tornen a donar una cacerolada, entregant un escrit contra el pla al director general de la UNESCO.

Es presenten prop de 20.000 al·legacions (escrits de reclamació) contra el pla. Inclús s’habilita una oficina per part de la Plataforma en el carrer perquè tots els veïns pugen presentar les seues al·legacions. El Bloc Nacionalista-Els Verd denuncien davant de la Unió Europea la “destrucció” d’El Cabanyal.

Al maig es realitza un concert-cacerolada per part de membres de la Plataforma en la Fira Alternativa que es realitza en el Jardí del Túria de València. Allí es munta una taula on persones majors de la Plataforma han fet bosses de mà i altres coses de punt les vendes de la qual servixen per a finançar la Plataforma. L’alcaldessa és aücada en la inauguració d’un jardí (pendent des de cap a molts anys) en el barri: les al·legacions al pla ja arriben a les 110.318.

L’últim dia del mes se celebra un acte reivindicatiu en la Plaça de la Mare de Déu en el centre de València junt amb altres coordinadores de moviments ciutadans, presentant un decàleg per un urbanisme més humà. La Plataforma realitza un muntatge teatral parodiant les inauguracions de Rita Barberà, i al mig de milers de persones s’inaugura el Miquelet.

La plataforma torna a protestar davant de l’alcaldessa en la inauguració de les cotxeres de l’Empresa Municipal de Transports en Vera. Al juny abans de les eleccions municipals l’alcaldessa visita el mercat d’El Cabanyal i mentres es fa fotos amb xiquets en braços, rep una sonora cacerolada.

En les eleccions de juny, en la zona del nostre barri el Partit Popular és el més votat, però sumats els vots dels partits contraris al pla (55.40%), superen al percentatge dels partits que estan a favor (42.88 %), si s’extrapolen les dades a la resta de la ciutat no haguera sigut alcaldessa Rita Barberá.

Al juliol 1999 l’alcaldessa diu que la prolongació de Blasco Ibáñez estarà oberta en dos anys. Mentres la Plataforma rep un premi a la contribució social de la cartellera Túria. Durant el mes d’Agost continuen les assemblees dels dimecres i la pintada de pancartes.

Al setembre els veïns tornen a denunciar el cas davant del Síndic de Greuges (defensor del poble de la Comunitat Valenciana), també es protesta davant de l’alarmant augment en la venda de droga, el pas de camions…

Una nova manifestació pel vaig agranar recorda a l’Administració Municipal que els veïns encara continuen demanant una rehabilitació digna per al vaig agranar que no supose la seua destrucció (el lema de la manifestació és “Rehabilitació és salut”). A l’Octubre la plataforma denúncia el deteriorament d’edificis protegits. Les cases per a reallotjar a afectats d’El Cabanyal estaran preparades en un any (al setembre del 98 ja ho deien). Reunió amb el Síndic de Greuges.

La plataforma muntada una taula informativa en la fira alternativa de Buñol. Taula Redona d’Urbanisme a prop del Cabanyal en la Universitat Menéndez Pelayo amb motiu dels Premis Octubre.

Al Novembre la Plataforma organitza la II Edició de Ports Obertes, les instal·lacions artístiques de les vivendes s’obriran al públic dissabtes i diumenges. Els veïns es reunixen amb la nova directora general de Promoció Cultural i Patrimoni Històric Artístic de la Conselleria de Cultura. Al Desembre el Rector de la Universitat de València, Pedro Ruíz, se suma personalment a les reivindicacions de la Plataforma.

Any 2000

Al gener l’ajuntament augmenta la partida pressupostària de l’oficina municipal d’informació (Aumsa) sobre el Pla de Prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez amb 14.737.800 ptes. generant la protesta del barri.

El 17 de febrer s’aprova en Assemblea General del barri iniciar una sobra de fam, plantejada com una protesta pacífica, de resistència, i que només pararà si el govern municipal accedix a debatre públicament el projecte urbanístic. En l’últim ple del mes la plataforma va realitzar una nova protesta amb casseroles a les portes del consistori.

El 25 de març tres membres de la Plataforma inicien la sobra de fam en els jardins del Parterre en el centre de València, altres veïns fan sobres de fam solidàries amb ells, es realitzen diferents actes en el jardí en suport dels vaguistes.

Nova cacerolada en l’Ajuntament on s’aprova la documentació del pla (la dita documentació es remet a la Conselleria de Cultura perquè done el vistiplau).

Es participa amb multitud de pancartes en la parada mora d’enguany, els edils del partit popular no es personen. A l’Abril ja són cinc persones les que es troben en sobra de fam que finalitza el dia 15 (22 dies de sobra). L’escriptor i membre de la Reial Acadèmia Espanyola José Luis Sampedro se solidaritza amb la plataforma. Els estudiants realitzen una marxa-manifestació des dels diferents campus fins al lloc de la sobra de fam.

Es realitza una roda de premsa en les Corts Valencianes per part de tècnics-membres de la Plataforma. Exposició-xarrada en el Lluís Vives.

L’últim dia de la sobra de fam es realitza una Assemblea General en el mateix lloc a què acudixen molts veïns del barri i també de València, davant de la negativa del govern municipal de debatre amb els veïns i amb els tècnics es vota per la finalització de la sobra de fam.

Es donen xarrades i panells informatius en les facultats de Geografia i Història, Matemàtiques i Dret. La plataforma proposa que l’ajuntament invertisca els 9.000 milions de ptes. previstos per a expropiar vivendes i obrir l’avinguda en la rehabilitació del barri.

Es participa en una taula redona en el Club Diari Llevant sobre patrimoni. L’artista Pepe Romero presenta un documental (“Retrats II. Sonata pel Cabanyal) dedicat a la lluita que seguixen els veïns d’El Cabanyal. Partits polítics, sindicats, associacions de veïns, entitats culturals, estudiants i altres organitzacions firmen un manifest en defensa de la plataforma Salvem El Cabanyal.

Al maig s’inicien les III Portes Obertes dedicades a Renau. Nova manifestació pel vaig agranar amb el lema “Rehabilitació ja”

Taula informativa en la fira alternativa de València. El Degà de Dret recolza les tesis de la Plataforma Salvem El Cabanyal. La Facultat de Dret diu que el pla d’El Cabanyal “és de totes tots il·legal”.

Durant juny s’inicia una campanya de recuperació de fatxades de diverses vivendes afectades per la prolongació per part de membres de la Plataforma Els arquitectes de l’oficina municipal en el barri que informa sobre el pla cobren un milió al mes per informar (no es troben en l’oficina sinó en els seus despatxos) L’oficina ha consumit fins al moment 33.5 milions de pessetes. Es generen noves protestes per part dels veïns davant del balafiament.

Salvem El Cabanyal demana que la Llotja de Pescadors es declare Bé d’Interés Cultural i no es trasllade.

Es participa en una taula redona organitzada per l’Associació Orriols-Rascanya L’eurodiputada Maruja Sornosa, en col·laboració amb la Plataforma, ha reclamat que la Comissió Europea crega una xarxa de llocs d’interés cultural i històric de la UE, que s’incloga el barri d’El Cabanyal.

El 7 de juliol la Conselleria de Cultura ajorna per altres tres mesos l’informe sobre el pla d’El Cabanyal perquè l’Ajuntament puga emetre nous informes favorables al pla que contraresten tots els presentats per la Plataforma Salvem El Cabanyal. La plataforma crítica la demora a aprovar el dictamen per part de la Conselleria.

A l’agost s’inicien les obres del que es deia serien vivendes per als afectats per la prolongació, i que resulten ser vivendes per a reallotjaments d’un projecte del passeig marítim. Són vivendes per a reallotjaments en la que els veïns hauran de pagar per una vivenda que ve a tindre la quarta part en metres que les seues anteriors vivendes.

Membres de la plataforma participen en una taula redona en els cursos d’estiu de la Universitat Complutense l’Escorial davall el títol “Compromís social en l’art; El Cabanyal com referent”. La dita universitat finalitza les jornades demanant la defensa del barri d’El Cabanyal. La plataforma denúncia que els servicis municipals no retiren la gran quantitat de cotxes abandonats que existixen en el barri, Esquerra Unida se suma a la denúncia.

El 7 de setembre el jutjat d’Instrucció número 17 de València admet a tràmit una querella presentada per Salvem El Cabanyal contra la directora de Patrimoni per presumpta prevaricació. L’associació ciutadana i cultural Cercle Obert de Benicalap aconseguix que la UNESCO debata sobre El Cabanyal. La plataforma torna a proposar un debat públic sobre el Pla.

El conseller de cultura insistix en el fet que l’equip del govern municipal “no ha fet correctament els deures” i no ha acompanyat la documentació del pla d’El Cabanyal amb suficients informes justificatius que permeten acollir-se a les excepcions permeses per la llei de patrimoni cultural per a intervindre sobre un bé d’interés cultural (s’obri una lluita dialectal entre el govern municipal i l’autonòmic, ambdós del mateix partit polític).

El 6 d’octubre, data en què s’acaba el termini donat per la Conselleria de Cultura i tenint un informe negatiu firmat pels seus propis tècnics, torna a prorrogar el termini a l’ajuntament perquè present informes favorables al pla de prolongació.

Se celebra a València la Trobada mundial de les Arts auspiciat per la UNESCO, els membres de la Plataforma protesten en les seues portes durant els tres dies de l’esdeveniment, Salvem El Cabanyal llig el seu manifest davant dels especialistes en arquitectura i urbanisme del congrés, el filòsof Francisco Jarauta desitja “la millor de les sorts a la justa causa dels ciutadans del barri d’El Cabanyal en la seua lluita”. En la seua clausura, l’arquitecte Oriol Bohigas se suma a les reivindicacions dels veïns d’El Cabanyal en contra del pla municipal i a favor de la rehabilitació del barri.

Al novembre els veïns d’El Cabanyal participen en una nova manifestació en defensa dels interessos dels barris marítims organitzada per la federació de veïns. Concert en la seu de la plataforma organitzada per Ràdio La Malva com mostra de suport. Al desembre se celebra una festa en la seu de la Plataforma d’agraïment a totes les persones que col·laboren en la defensa del barri.

Any 2001

Al gener durant les festes nadalenques dèsset membres de la Plataforma s’encadenen en les portes de l’Ajuntament amb el suport de gran quantitat de persones que donen una cacerolada. En un dia la Conselleria de Cultura resol els cinc informes que l’ajuntament ha presentat donant via lliure a la prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez sense tindre en compte ni els informes realitzats pels tècnics de la Conselleria contraris a la prolongació de Blasco Ibáñez ni els informes presentats per la Plataforma.

El dia 25 la Sindicatura de Greuges (Defensor del Poble Valencià) emet un informe recomanant a la Conselleria de Cultura l’anul·lació del projecte municipal, la plataforma presenta tal informe en una roda de premsa a què acudixen tots els mitjans de comunicació.

El dia 26 el projecte és aprovat en l’Ajuntament de València amb els vots favorables del Partit Popular, desoint el clamor popular i els informes en contra (inclosa la recomanació de la Sindica de Greuges). Els veïns es manifesten en la porta mentres dura el ple. Quatre veïns parlen en el ple en representació de diferents col·lectius contraris a la prolongació. Quan els regidors del PP donen el seu vot favorable el pla tots els veïns que estaven en les llotges de l’hemicicle es pinten les seues cares i robes de roig en senyal d’indignació pel que pretén el Partit Popular. Una gran pancarta queda penjat en la fatxada de l’Ajuntament. Eixa mateixa vesprada es participa en una taula redona en la seu de Revolta.

El 5 de febrer es presenta el vídeo en el Club Diari Llevant, amb la participació en una taula redona de tres veïns del barri, protagonistes del documental. La Plataforma s’unix a la Iniciativa Legislativa Popular, que pretén arreplegar firmes per a la salvaguarda de l’horta de València. A mitat del mes una periodista del periòdic francés Li Barber realitza un reportatge sobre el barri per a ser publicat en eixe diari. Els veïns demanen una entrevista amb el President de la Generalitat, Eduardo Zaplana, i delega en el Conseller d’Obres Públiques, amb qui ja s’havien celebrat reunions res aclaridores per la seua banda. Els grups parlamentaris de la Comunitat Valenciana demanen la compareixença en la Talls de la Sindica de Greuges però és vetada eixa compareixença per part del Partit Popular que compta amb la majoria en les Corts.

El dia 23 es publica un article en el diari francés Li Barber, en la primera pàgina de cultura, que parla sobre el vandalisme oficial d’Espanya al pretendre la destrucció del barri del Cabanyal.

El 3 de març entrada de Moros i Cristians, els regidors del Partit Popular no participen en la festa. La Plataforma organitza una revetla popular en el carrer Pescador encreuament amb Reina per a tots els veïns i estar alerta per si passaven aquelles persones que havien votat la destrucció del barri. El dia 8 la Coput (Conselleria d’Obres Públiques informa favorablement del projecte.

A l’Abril, la doctora en medicina Ana María García assenyala que el barri del Cabanyal era el menys contaminat acústicament de València. La Plataforma denúncia al Ministeri de Cultura per consentir l’espolie d’El Cabanyal. La Conselleria de Cultura aparta del seu posat a l’arquitecte-inspector encarregat del patrimoni historicoartístic en la ciutat de València autor d’informes contraris al pla de l’Ajuntament. El dia 26 organitza un concert de casseroles en les portes de les Corts a Madrid dirigit pel compositor Leopoldo Amic. Assemblea en l’Ateneu de la capital d’Espanya amb la intervenció de José Luis Sampedro.

El 25 de Maig, IV Edició Cabanyal Portes Obertes, amb intervencions artístiques, conferències i concerts. Es prohibix l’elevació d’un globus aerostàtic en la Plaça de l’Ajuntament per part de la policia local, el dia de l’aprovació definitiva del pla després de l’informe de Cultura.

26 poetes tanquen Cabanyal Portes Obertes el 17 de Juny. El gerent de l’oficina (Aumsa) encarregada de gestionar el polèmic pla, Álvaro Aguirre dimitix del seu lloc. Al Juliol la plataforma anuncia la presentació d’un recurs contenciós administratiu, demanant la paralització parcial del pla de prolongació.

Setembre, un curs d’arquitectura del famós arquitecte Oriol Bohigas buscarà alternatives al pla del Cabanyal. Al mes següent membres de la Plataforma visiten les ciutats alemanyes d’Hamburg i Mainz invitats per les autoritats per a informar del projecte. Bohigas qualifica d’horterada la prolongació de Blasco Ibáñez al mar.

Novembre 2001, la Universitat Politècnica de València entrega una medalla a la Plataforma per la defensa duta a terme en pro de la preservació del patrimoni cultural, arquitectònic i social del barri.

Any 2002

Al Gener es debat el recurs del pla del Cabanyal, el 29 decidixen paralitzar les expropiacions per a prolongar Blasco Ibáñez

04 d’Abril, festa en el Cobert del Port amb la Sonora Llatina i Obrint Pas, que suposa la inauguració de la V Edició de Ports Obertes. Enguany es recupera una vivenda del Cabanyal que es convertix en Museu.

Al Juliol Rita Barberá és rebuda amb una sonora cacerolada en la inauguració de la biblioteca de la Casa de la Reina.

A l’Octubre es realitza una assemblea informativa en l’Ateneu del Cabanyal amb representants de l’Administració per a explicar les ajudes per a la restauració de vivendes que atorga la Generalitat.

Any 2003

Al Març, manifestació a València amb altres entitats de la Comunitat “Per una Democràcia participativa i en defensa del territori”.

Juny, teatre, música i gastronomia en la VI edición de Cabanyal Portes Obertes. Un estudi de la universitat per a l’ajuntament advertix de la possible pèrdua d’identitat del barri.

Al Setembre es posa en marxa Escoltem el Cabanyal, participació contra especulació, oficina alternativa de participació ciutadana recolzat per la Universitat Politècnica.

Al Desembre es participa en una jornades culturals a Burgos: Trobada Un, Burgos 10-13 desembre, “Ciutats per Fer”, amb la intervenció “Art, polítiques i urbanisme. Cabanyal Portes Obertes, un cas d’estudi” (organitzat per Espai Tangent i els col·laboradors del qual són la Junta de Castella i Lleó, la Diputació provincial de Burgos, el Centre d’Art Caixa de Burgos, Caixa Burgos i el Col·legi oficial d’Arquitectes de Castella-lleó.

Any 2004

Febrer: Membres de la plataforma Salvem el Cabanyal es van manifestar a Brussel·les, a les portes del Parlament Europeu, mentres en l’interior el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i l’alcaldessa de València, Rita Barberá, presenten la Copa de l’Amèrica al Plenari del Comité de Municipis i Regions d’Europa. S’aconseguix el suport del partit Verd Europeu.

Al Març el Tribunal Suprem rebutja el recurs de l’Ajuntament per a alçar la suspensió cautelar de la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez fins al mar, decretada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) fa just dos anys.

La segona setmana de maig, Fira Alternativa, amb presència d’una caseta de la Plataforma.

Del 28 de maig al 13 de Juny, VII edició de Portes Obertes, dedicat al fotògraf Agustín Centelles.

Juliol, la plataforma es queixa davant del CGPJ, el TSJCV i el TSJCM per dilació en la resolució dels recursos. El 20 de Setembre té lloc l’Assemblea General més multitudinària en la història de la plataforma (molta gent va seguir l’assemblea des del carrer del saló d’actes de la Residència Nostra Senyora del Carme).

El 06 d’Octubre dotze membres de la Plataforma formen la paraula “Expoliadors” en les grades de les Corts Valencianes, en protesta per l’anticonstitucional nova llei de patrimoni. Al dia següent, el PP aprova en solitari la modificació de la llei de Patrimoni, canvien la llei per a poder fer el que vullguen en l’àmbit urbanístic.

El 14 del mateix més, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana aprova la prolongació de l’Avinguda Blasco Ibáñez, amb el vot discrepant de huit dels dènou magistrats que voten.

Novembre: El TSJ de Madrid insta al ministeri a què diga si hi ha espolie en el pla de reforma del Cabanyal.

Any 2005

9 de març, Assemblea General informativa. Informe de l’Empresa Tinsa sobre taxacions. L’Ajuntament a través de la seua empresa Aumsa intenta estafar els veïns intentant comprar les cases molt per davall del preu de mercat (qui vullga informació sobre el que diu Aumsa/Ajuntament només ha d’anar a la seua oficina en El Carrer de la Reina (davant de la biblioteca)). LA PLATAFORMA NO VEN, NI PER UN NI PER DOS, TORNEM A REPETIR QUE VOLEM LA REHABILITACIÓ DEL BARRI.

Maig, atra FIRA ALTERNATIVA.

Juny: encara continuem esperant que el Tribunal Suprem diga si accepta a tràmit el recurs presentat per la Plataforma contra la sentència del TSJ CV.

Any 2007

Maig: IX Ports Obertes. José Luis Sampedro i Julio Llamazares, en la Trobada´d’Escriptors pel Cabanyal.

Juny: Una jutge evita el derrocament de deu edificis afectats per l’ampliació de Blasco Ibáñez. Les queixes del Cabanyal troben eco en la televisió, la ràdio i la premsa suïssa

Setembre: Veïns de Salvem el Cabanyal retiren 100 tones de terra d’un solar en un dia.

Desembre: La Plataforma Salvem El Cabanyal presenta denuncia en la Fiscalia del TSJ –CV – FISCALIA DE MENORS.


Any 2008

Gener: La Plataforma Salvem El Cabanyal exigix la paralització immediata de les activitats de Cabanyal 2010 S.A.

Febrer: El Suprem rebutja les al·legacions de l’ajuntament sobre el pla del Cabanyal.

L’entitat Cooperació Social Universitària (CSU) -una organització de caràcter social, amb seu en la Universitat Politècnica de València (UPV)inaugurarà demà, dimarts 15 d’abril, a les 18.30 h, en la Casa de l’Alumne del campus de Vera, una exposició itinerant que retrata la vida en l’antic barri pesquer de la ciutat de València.

Abril: De Salvem a Grup d’Ajuda Mútua. GAM.

Reportatge de Cròniques, Cabanyal, Ferida Oberta.

Maig: Protesta de grups ocupes i veïns del barri davant de la seu de Cabanyal 2010 en el carrer de la Reina. El regidor de grans projectes diu que les empreses privades que ho formen volen deixar Cabanyal 2010. Canvi en la càrrec de portaveu de la Plataforma.

Juny FIRA ALTERNATIVA, venda de camisetes de l’Equip Salvem el Cabanyal.

Els dissabtes al matí reciclatge de pintura i pintat de fatxades. Els dimecres a les 19:30 concentració enfront del local de Cabanyal 2010. Dia 17, concert de Pelat Revolta.

17 d’Octubre al 2 de Novembre, X edició de Ports Obertes.

31 d’Octubre: Cabanyalloween (en un principi censurat per Rita Barberá i Heineken).

Novembre, destruïxen la casa de la Palmera.

23 de Desembre, el Suprem dóna llum verda a la destrucció del Cabanyal.

Any 2009

Febrer: concentració davant de la seu de Cabanyal 2010. El director tècnic de Cabanyal 2010 qüestiona el projecte.

Una protesta dels veïns irromp en un acte d’edificació sostenible del Consell. Centenars de veïns tallen el tràfic.

Cabanyal 2010, eixida dels socis privats.

Juny: El Suprem obri novament la via per a revisar la legalitat de la prolongació, Fira Alternativa, Concert de Rock, Congrés d’Arquitectes, protesta dels veïns…

Juliol: El tribunal Superior de Justícia paralitza els derrocaments.

Novembre: Taller obert pel Cabanyal. Els veïns assistixen a la manifestació contra la corrupció de Camps.

Desembre, IX Portes Obertes.