dimarts, 27 d’abril del 2010

El valencià deixa de ser requisit a la contractació de periodistes de Canal 9

Per primera vegada a la història el valencià ha deixat de ser requisit a les bases de contractació per a treballadors en pràctiques a la Ràdio Televisió Pública Valenciana (RTVV) i Canal 9. Fins ara els periodistes que optaven a treballar dos anys en pràctiques als canals de la televisió pública valenciana se'ls requeria coneixements lingüístics de català, però des d'ara el coneixement de la llengua ha deixat de ser un requisit per passar a ser un mèrit, com també ho són conèixer anglès o francès. Així ho ha denunciat el digital l'Informatiu, que també explica que a les beques l'únic requisit és "conèixer alguna de les llengües cooficials de la Comunitat", fet que obre la porta a que només coneixent el castellà es pugui treballar en informatius que són íntegrament en valencià. El fet s'agreuja tenint en compte que el 90% de les noves incorporacions de personal a la ràdio i televisió públiques, gaudeixen d'aquest estatus laboral.

Canal 9 continua doncs la seva castellanització imparable, després d'haver retallat un 75% el pressupost del doblatge, i un cop consolidat el model on tertulians i convidats usen majoritàriament el castellà en les seves intervencions. Fa un parell d'anys ja es va constatar que el castellà sumava més hores de programació a Canal 9 que els espais en la llengua del país. El maig del mateix any un estudi confirmava que l'audiència de Canal 9 continuava baixant en picat, juntament amb la presència del valencià a al graella.

Al seu dia Canal 9 va néixer amb uns objectius determinats: promocionar l'ús del valencià com a llengua principal i basar gran part de la seva programació en la producció pròpia de continguts. Així consta, almenys, a la Llei de Creació de la RTVV, d'ara fa 20 anys. La realitat actual és, però, molt diferent.

font RacóCatalà