divendres, 6 de maig del 2011

Els independentistes de l'SNP obtenen majoria absoluta a Alba/Escòcia


Els independentistes escocesos de l'SNP han obtingut la majoria absoluta a les eleccions que s'han celebrat aquest dijous al Parlament Escocès. L'SNP del primer ministre Alex Salmond ha aconseguit 69 escons (23 més que a les darreres eleccions) per 37 dels laboristes, 15 dels conservadors, 5 dels liberal demòcrates i 3 per altres partits, com els Verds, de manera que depassen sobradament la barrera dels 65 que marca la majoria absoluta. Així doncs tenen a la seua mà impulsar l'esperat referèndum d'autodeterminació, la convocatòria del qual requereix el vistiplau parlamentari de Holyrood. De les altres formacions destaca la caiguda dels liberals demòcrates (-12 diputats) molt castigats pel seu pacte amb els conservadors al govern britànic, uns conservadors que també baixen (-5 escons) tot i que no tant com els laboristes, que perden més de la meitat dels escons a la cambra escocesa (-7 escons).


Curiós també que a Escòcia la iniciativa per convocar un referèndum la puga concretar el partit guanyador a Escòcia i no el Parlament britànic. Aci no és així, gràcies a la Constitució tutelada del 78. els catalans i els bascos, a diferència dels escocesos, hauran d'esperar que els castellans i els seus derivats els donen permís per emancipar per molta majoria absoluta que aconseguixquen als seus territoris. I és clar, per això està el de la circumscripció provincial, per sobreponderar el vot Mesetari amb capital a Madriz. Però paciència, que tot evoluciona, i el cas escocés ens dona esperança.

Llavors a Alba (Escòcia) li espera un brillant futur si el referèndum acaba duguent-se a terme. En cas de que al referèndum s'aprovara la independència sería un clar exemple a seguir per a altres nacions sense estat en un avançat estadi d'autodeterminació com puga ser el País Basc o Catalunya. En els pròxims anys podrem vore com es desenvolupa la posible independència d'Escòcia i la reacció Europea (segur que Espanya no ho reconeixerà...). Estem a punt de viure fites històriques, i de manera insuperable, com és la creació d'un estat en base democràtica i voluntaria, sense vessament de sang.

Felicitats als Escocesos! Alba Gu Brath!!