dijous, 21 d’octubre del 2010

El boxejador gitano que ridiculitzà al Tercer Reich


Johann Trollman (anomenat Rukeli) era jove, ràpid i fort, però també era gitano en un moment i país equivocat: l'Alemanya Nazi de Hitler. Als sis dies d'aconseguir el títol de campió d'Alemanya va ser desposseït del mateix perquè el seu estil de boxa no era el d'un esportista ari. Poc després, en un posterior combat, Trollman va protagonitzar un dels fets més extraordinaris i potser menys coneguts de la història de l'esport. Un gest tràgic propi d'un heroi grec, un gran sacrifici amb el qual ridiculitzar i caricaturitzar la suposada "superioritat de la raça ària".



Trollman va créixer en els barris més pobres de Hannover, i de la mà del seu entrenador, el boxejador jueu Erich Seelig, s'havia llaurat una prometedora carrera esportiva en la boxa professional.

Però el seu estil de boxa irritava cada vegada més als ideòlegs nazis, ja que era molt popular pel seu ràpid ball de cames i moviments curts, que contrastava amb l'estil dominant en l'època: d'estil "perdonavides" i evocador d'un guerrer més que d'un esportista.

"Afeminat", o "Res a veure amb la boxa aria de veritat" eren algunes de les perles que li dedicava el 1932 el Völkischer Beobachter ("El Observador Popular"), periòdic oficial del Partit Nazi.


Tot i això, el 9 de juny de 1933, amb 25 anys d'edat, Trollman disputa el títol nacional de pes semipesat contra el també alemany Adolf Witt (campió de pes pesat).

Un combat desigual entre David i Goliat on Trollman va fer valer el seu ball de cames i agilitat: després de sis assalts, el colós Witt estava a punt de trencar-se en trossos, i la victòria per punts era clara per Trollman.

Però en aquell moment, l'Associació Alemanya de Boxa ja estava plena de nazis ... i el "gitano Trollman" els estava ficant el dit a l'ull.



Els jutges van ordenar aturar la baralla i van declarar un empat. La multitud enfurismada es va revoltar i va exigir reconèixer guanyador a Johann. Els jutges, a punt del linxament, es van veure obligats a declarar finalment campió a Trollman.

Johann va plorar de felicitat en el ring, i precisament aquesta va ser l'excusa perquè només sis dies després li fos retirat el títol.

La raó oficial: "Pobre comportament" (plorar en el ring!) I "Mala boxa". La veritable raó: ser gitano (Sinti).

Dos mesos després es va organitzar un nou combat en el qual Trollman va ser obligat a participar. Les autoritats nazis volien venjar la derrota de Witt i acabar amb la perillosa popularitat del jove gitano ... però no podia quedar cap cap solt.

Prohibiren terminantment a Trollmann moure's del centre del ring i utilitzar el seu famós ball de peus per esquivar els cops, d'una altra manera perdria la seva llicència.

Johann havia de perdre, així de clar, i la raça ària havia de vèncer, així de tràgic.

El que va passar a continuació va ser, com deia al principi, un dels fets més extraordinaris, sacrificats i poc coneguts de la història de l'esport:



Trollman va aparèixer en el ring amb el pèl tenyit de ros i tot el seu cos cobert de farina, en un gest de provocació, burla i caricatura cap a la imatge del "guerrer ari" amb la qual la propaganda nazi estava enverinat el país. Durant el combat es va quedar immòbil al centre del ring, amb les cames separades i sense esquivar, un darrere l'altre, els cops de maça del seu rival, Gustav Eder, famós pels seus poderosos cops.

Johann va resistir cinc assalts i va caure a terra totalment banyat en sang.

També la seva carrera va quedar feta miques per sempre. Va disputar, amb escàs èxit, nou combats més i va haver de retirar-se prematurament.

Durant els següents anys va anar augmentant dramàticament la persecució als no aris. Centenars de milers de gitanos van ser esterilitzats, entre ells Trollman.

El 1939 va ser reclutat per la Wehrmacht per lluitar en el front oriental. Era la forma d'evitar la mort de la seva família: a canvi del "servei desinteressat al Tercer Reich."

El 16 de desembre de 1942, Himmler signa el Decret d'Auschwitz, on els gitanos s'equiparen als jueus i s'ordena la seva deportació. Trollman és enviat al camp de concentració de Neuengamme.

Sabent que era boxejador, s'organitzaven en el camp baralles per a l'entreteniment. Trollman rebia a canvi una ració extra de menjar.




Ni la raó ni la data exacta de la seva mort estaven prou clares. No obstant això, el 2008, un llibre de Roger Repplinger revela que el 1944 Trollman va disputar al camp de concentració un d'aquests combats organitzats contra un Kapo (presos que treballaven per la SS) i Johann el va derrotar. El Kapo, exasperat, va prendre llavors un pal i va colpejar a Trollman fins a la mort.

Johann Trollmann va acabar assassinat en el fang d'aquell camp de concentració, vestit amb els seus guants de boxa.

El 2003, setanta anys després d'aconseguir-ho, va ser lliurat als seus hereus el cinturó de campió alemany de pes semipesado.

Als carrers d'Hamburg es pot veure una placa commemorativa en honor seu, i el 9 de juny de 2010 va ser inaugurat a Berlín un monument en memòria de Johann Trollman, el boxejador gitano que va ridiculitzar al Tercer Reich.

Extret de La Aldea Irreductible