dimecres, 15 de juliol del 2009

No al Macroabocador de Llanera


El passat dissabte 11 de Juliol hi hagué en Xàtiva una manifestació contra la construcció del Macroabocador al terme municipal de Llanera de Ranes. A la manifestació acudiren d'uns 1500 a 3000 manifestants segons les diferents fonts d'informació consultades. La Plataforma Cívica contra el Macroabocador va ser la organitzadora d'aquesta protesta.

Aquesta començà a les 7 de la vesprada desde la Plaça de l'Espanyoleto i anà fins a la porta de l'Ajuntament. Allí, un membre de la Plataforma, va llegir el manifest en contra de l'abocador, en contrapossició a la gestió de residus per comarques. Per a concloure l'acte es va fer una sentada d'uns 5 minuts al mateix lloc. Mentre avançava el riu de gent, s'escoltaren proclams de protesta com: "Rus, pitufo, quítanos el tufo", "menos trajes y más reciclaje", "no al vertedero, alcalde pesetero" junt a un grup de percussió que animà la mani amb ritmes mogudets per a que els manifestants ens animarem. També podien llegir-se pancartes com: "NO! MACROABOCADOR", "CONTRA EL MACROVERTEDERO", "NO QUEREMOS SER UNA COMARCA BASURA", "TURISMO=PERRAS PA LA COSTA, BASURA=MIERDA PA EL INTERIOR", així com moltíssimes banderes grogues on es podia llegir el lema "NO AL MACROABOCADOR DE LLANERA".

Poguerem trobar a gent de diversa geografia valenciana i alacantina, desde La Costera i La Canal de Navarrés (les més afectades per aquest projecte) fins manifestants del Comtat i l'Alcoià, passant per La Ribera, La Vall d'Albaida i La Safor. Un dels majors inconvenients, és la alta densitat de població de la zona: uns deu municipis es troben a uns 5 kilòmetres a la rodona desde el punt d'ubicació del macroabocador.

1. L'elecció d'aquest emplaçament, deixant de banda la resta de terrenys considerats aptes dins de l'Àrea de Gestió, no està justificada per motius tècnics ni econòmics, ja que incompleix el criteri fonamental de Proximitat a l'Origen de Producció de Residus (el 70% de la producció de residus procedeix de les comarques de La Vall d’Albaida i La Safor).

2. Evidenciar que, enfront del que alguns presumeixen, NO EXISTEIX ACCEPTACIÓ SOCIAL, NI MUNICIPAL en les localitats de La Costera i La Canal per a acollir el MACROABOCADOR per a 500.000 habitants, ocupant 300 fanecades i entre 2 i 5 km d’Estubeny, Anna, Énguera, l’Alcúdia de Crespins, Cerdà, Llanera, Rotglà, Canals,Torrella, Sallent i Xella.

3. Tal i com contempla la Llei 10/1998, les Entitats Locals tenen la possibilitat d’elaborar els seus propis plans de gestió de residus urbans i, en aquest cas, fem una crida a les mateixes perquè defensen la creació d’abocadors raonables per a les comarques centrals anomenades al punt 2.

4. Lamentem igualment que, en contra de les Directives Comunitàries actuals, el Pla no fixe objectius ni de Prevenció, ni de Reducció de Residus.

Si voleu més informació aneu al blog de la Plataforma:

http://noalmacrovertedero.wordpress.com/ i podreu aconseguir documentació i fulls per arreplegar signatures. A més a més podreu trobar les novetats i les notícies al voltant d'aquesta important qüestió.