divendres, 20 de novembre del 2009

Aragón ye un país, e se charra ARAGONÉS!


Com alguns pocs saben, ja que en aquest estat desgraciadament hi ha un despreci cap a qualsevol notícia que siga d'àmbit cultural d'alguna nació peninsular que no comense per "E" i acabe per "spaña" , en Aragó s'està lluitant per oficialitzar la llengua aragonesa encara que UPyD, PP i en definitiva els radicals o fascistes espanyolistes lluiten pel contrari, en una nova Llei de Llengues que asegure la supervivència de la llengua Aragonesa i Catalana que es parla a Aragó.

Em faig ressò d'aquesta lluita perquè obviament, el que Espanya fà a Aragó no m'hes desconegut i encara que no directament m'afecta bastant, com a qualsevol Galegoparlant, Bascoparlant,Catalanoparlant o en definitiva qualsevol persona que parle una llengua minoritzada i perseguida pel Castellà.



Desgraciadament vivim a un estat conservadurista, que prové d' una dictadura que encara és manté a les altes esferes. Un estat on es permet que la "festa nacional" siga maltractar i torturar un animal fins la mort i on encara és practica el colonialisme i imperialisme totalitari per part d'uns ignorants o fanàtics espanyols eliminant llengües i cultures pel seu nacionalisme, basat en la violència i l'extrema dreta, però que no es pot negar que arribe a enganyar inclús a gent en dos dits de front.

És ixa pràctica del totalitarisme espanyolista el que crea el "pancastellanisme". Aquest "pancastellanisme" que amagat en el "bilingüisme" pretén eliminar totes les altres llengües del estat per deixar-ho tot "atado y bien atado"...i de moment ho estàn aconseguint gràcies al seu adoctrinament i la ignorància general d'un estat on és pot viure del "cuento" en la TV i on es té més en conter eixir a drogar-se i fer botellons que tindre una mínima cultura.

Són moltes les raons per les quals "Espanya" no té un clar futur, tots aquestos atacs a les altres cultures que composen l'estat, els abusos i el desprèci a que són sotmeses tan sols creen que malestar i creen els "independentismes" com a reacció natural.





Doncs bé, en Aragó comença a despertar en força aquest sentiment per la clara persecució que la cultura i la llengua Aragonesa està tinguent per part de l'imperialisme espanyol.



Aragó és un cas únic a l'estat degut a la seua particularitat històrica. Desgraciadament al canviar la dinastía regnant, el que abans era una llengua parlada a tot el seu territori, va anar perdent força, però es va mantindre als pobles i la literatura. Actualment l'Aragonés es parlat a les zones rurals, sobretot al Nord i està en perill de desaparició. Són els propis Aragonesos els que no escatimen esforços a l'hora de preservar-la i ensenyar-la, ja que l'estat espanyol no mou ni un dit per ells, obviament.

També de tots es conegut la unió catalano-aragonesa que formaven la Corona D'Aragó, per la qual cosa en Aragó el Català també es parlat a la zona Oriental, el que fà que el Català puga ser cooficial en una futura Llei de Llengües, però que també provoca reticències entre alguns dels Aragonesos.

És per tant necessari i urgent la protecció del patrimoni lingüístic aragonés.
No pensen el mateix el PP o UPyD que a la petició de que l'aragonés tinga la importància que és mereix al seu territori responen així:

1. La única lengua común a todos los aragoneses es el español o castellano. Nos permite una comunicación fluida entre nosotros y con los demás españoles, siendo por lo tanto una herramienta de cohesión, bienestar y progreso. Todos los aragoneses han de tener la obligación de conocerla y el derecho a usarla.

2. Existen otras modalidades lingüísticas libremente utilizadas en Aragón, pero su utilización no puede ser impuesta en ningún caso por los poderes públicos. Los derechos y libertades individuales son un valor superior. ( o siga que creuen que utilitzar la llengüa autòctona és una imposició, en canvi obligar a conéixer i utilitzar el castellà no. )

... En fí...res nou baix el sol...



Però si s'aconsegueix normalitzar la llengua aragonesa (cosa que el UPyD fà especial énfasi en que no es deu aconseguir) estant Aragó dins aquest model d'estat, obviament s'haurà aconseguit algo, però estarà segura la llengua o degut a la estratègia del biligüisme al pocs anys haurà desaparegut igualment?



Realment en canviar o crear ixes Lleis no és suficient, com ja he dit abans els nacionalistes espanyols seguiríen perseguint-la com fan a la nostra terra i acabaríen arribant a la conclusió natural de la independència o el federalisme.

Independentment de tot això hi ha una cosa clara, que l'estat espanyol està acabant en una llengua (com tantes altres), els pròpis espanyols són els que acaben en la belleça plural del seu estat i tot açò s'està permetent baix una falsa democràcia.

No, aquest model d'estat no funciona, açò no pot seguir així i quan abans ens separem d'aquest estat retrògrad que ens espòlia i destrueix millor. Des de el País Valencià espere que la identitat i la cultura Aragonesa es normalitze i s'alliberen de la mentira espanyolista, sort!