dissabte, 24 d’octubre del 2009

El xiquet que ha furtat la sed a mig milió d'Africans

Ryan Hreljac, Canadà (3/5/1991) tenia només 6 anys quan va decidir posar en ordre el seu petit món. Si ell podia disposar d'aigua potable obrint una petita aixeta Per quina a l'altre costat del planeta no podien fer el mateix?. Amb aquesta lògica aixafadora, model i exemple fagocitador d'altres projectes considerats adults, va néixer de les seves mans "Ryan?s Well" l'empresa més fascinant que un nen de la seva edat hagi emprès mai. Va ser tal l'obstinació que avui, amb tan sols 17, presideix una de les majors ONG per a la implantació de models de desenvolupament en la crisi d'aigua. Des de llavors i fins a ara ha donat servei d'aigua potable a 577,640 persones. El que converteix aquesta entranyable història en un exemple per al nostre llegat heroic és la precocitat, l'obstinació i la perseverança d'un nen de tan sols 6 anys per imposar les seues "crues" conviccions. El magnetisme de les seves accions ha contagiat a milers d'empreses i persones majors que ell, tal vegada humiliades en la comparança objectiva. Tot això ha permès, a través del que Ryan descriu com el "Ripple Effect" (efecte Ona); que el somni d'un nen per tenir "Aigua potable per a tots" es convertixca, a poc a poc en realitat. No es tracta de la típica campanya publicitària orquestrada sota flassada d'alguna societat catòlica pro-vida. És, simplement, el record adult de la lliçó infant que ens va ensenyar en el seu moment el mismísim Saint-Exupéry a les mans del seu "Principito".

La història

Un dia de l'inoblidable hivern de 1998, en Kemptville (Ontario) localitat natal de Ryan, la professora del Col·legi St. Michael, Mrs Nancy Prest estava donant una petita xerrada a la seva classe de primer grau sobre les condicions i salubritat dels estudiants de la seva mateixa edat que vivien a Àfrica. Va preguntar als seus alumnes si sabien com era la primera causa de mort entre les seves homònims els africans. Tots els nens convençuts que era l'escassesa d'aliments es van sorprendre al saber que és la dolenta qualitat de l'aigua que beuen el que delma les aules de les seves "antípodes". Ryan Hreljac va quedar molt estranyat per la falta de "aigua neta" i va preguntar a Nancy quant costava una aixeta a Àfrica. Mrs Prest, desconcertada, va anticipar a Ryan una xifra que havia llegit en algun document: 70 dòlars per una bomba extractora. Aquest mateix dia a l'arribar a casa, Ryan, que encara estava aprenent a conèixer el valor monetari de les coses; va demanar a la seva mare els diners per a comprar una aixeta i enviar-lo per correu. Susan, la primera persona que va patir el "Ripple Effect", va ignorar entre la butlla i el desconcert les inquietuds del seu fill. Però Ryan va insistir durant tota la setmana sobre els diners i fins i tot li va proposar fer les tasques domèstiques durant tot un any per a guanyar-se la possibilitat de decidir que fer amb un primer sou.

"No ho entens mama?", va dir, amb llàgrimes omplint els seus ulls. "Els nens estan morint simplement per no tenir aigua neta!"

La seva mare, va acceptar el repte, sabent l'escassesa de constància en un nen de la seva edat . Ryan va aspirar, va netejar les finestres i amb molta determinació, va treballar pacientment i va estalviar cada moneda dintre d'una llanda vella de galetes. La seva mare, còmplice del joc que no del propòsit, li anticipava les monedes guanyades en tasca. Els seus dos germans es van implicar del projecte però aviat claudicaren davant tanta beneïda tossudeça . Ryan va fer totes les tasques que li permetien la seva curta alçària des de gener de 1998 fins a finals d'abril.


Susan va acompanyar llavors al seu fill a l'oficina de la Watercan per a lliurar els seus estalvis. La directora executiva Nicole Bosley va explicar al encorbatat nen que amb 70 dòlars solament es pot adquirir una bomba de mà. Per a perforar un pou es necessitarien uns 2000. Al que Ryan va contestar:

"Hauré de fer més quefers llavors?"

Nicole Bosley, la nostra segona captiva del "Ripple Effect", va convèncer a les seves superiors i a l'Agència de Desenvolupament Internacional de Canadà per a pagar la factura del pou a mig fer amb Ryan. El que deixava la xifra en 700 dòlars de "treballs forçats" en la llar dels Hreljac. Una família de classe mitja-baixa amb recursos econòmics limitats. Immediatament l'ona del "Ripple Effect" es va propagar per la comunitat i veïnatge de Ryan qui no va trigar a recol·lectar els diners suficients per a la inversió del seu primer pou. La Watercan va concedir llavors una entrevista a Ryan amb Gizaw Shibru, el director per a Uganda de tots els seus programes d'acció. Ambdós van triar l'escola de Angolo en Otwal per a la destinació del pou, una localitat al nord del país assotada per la SIDA i la sequera on 1 de cada 5 nens moria abans de complir l'edat de Ryan. Però l'ambició de Ryan no va quedar a costa de les voluntats adultes. Quan es va assabentar que els pous es perforaven a mà va transformar la seva renovada obsessió en una nova ona cautivadora a la recerca dels 25.000 dòlars que costava un trepant mòbil. La seva mare atrapada entre l'orgull i la devoció va aconseguir una entrevista a través del seu amic periodista Puddicombe Derek per al periòdic "Ottawa Citizen" que va desembocar en un documental per a la TV i l'arribada de xecs i donacions des de tots els punts del país. Mentre, en la seva classe, la professora Nancy va iniciar un intercanvi de cartes amb els alumnes de l'escola d'Uganda:

"Benvolgut Ryan, em dic Akana Jimmy. Tinc 8 anys. M'agrada el futbol. La nostra casa està feta d'herba. Com són en els EEUU? El teu amic, Akana Jimmy. "

Ryan va contestar amb:

" ..Benvolgut Jimmy, Ha de ser fantàstic tenir una casa feta d'herba. Tinc 8 anys. Beus aigua del meu pou tots els dies? Com és la teva matèria preferida en l'escola? Aniré A Uganda quan tingui 12 anys. La meva casa està feta de ratjoles[...] Escriu-me aviat. El teu amic Ryan. "

Arribada de Ryan al poble

La carta adjuntava una fotografia de Jimmy. Un estudiant amb una història també cautivadora que havia conseguit escapar de les arpes de l'Exèrcit de Resistència del Senyor o LRA. Durant setmanes Ryan va adoptar com seva la imatge del seu nou amic. "Podria reunir-me amb ell?." Es preguntava. Susan i el seu marit van pensar que potser, algun dia, podria permetre's un viatge. Tal vegada quan Ryan complís els 12. Però Ryan no podria esperar tant. Aviat, l'efecte rebot de la següent ona va atreure a un adinerat executiu del barri que va donar als Hreljac la seva targeta de punts aeris, recol·lectats en els seus infinits viatges, el que va permetre a Ryan viatjar a conèixer a la seva nova ànima bessona.



En el mes de juliol de 2000 Ryan va arribar a la ciutat de Otwal acompanyat dels seus pares. 5000 nens li esperaven corejant el seu nom.

"Saben el meu nom!?." Va Dir sorprès. "Tots els quals viuen a 100 quilòmetres saben el teu nom, Ryan" va dir Gizaw Shibru.

Al final del passadís humà li esperava el seu amic Jimmy. Aquest va agarrar de la mà a Ryan i l'hi va dur a "al seu" pou perquè pogués tallar la cinta. Inaugurava llavors el primer dels 432 pous que a través de 15 països (fonamentalment a Àfrica) ha perforat amb les inversions de la seva Fundació.

El futur

Una bonica i entranyable història cimentada en els somnis d'un nen i consolidada en les inquietuds d'un adolescent. Ryan no ha parat des d'aquell matí de gener de 1998. La seva feta, que resideix en la seva obcecació constant per dur un bé primari a tots els racons del món, ha conduït a la seva fundació a la recaptació de diversos milions de dòlars. La col·lecció de premis i meritaje de Ryan és enorme. Re-invertint amb intel·ligència les seves trobades i famosetjos en paper moneda. A més, Ryan ha participat en multitud de conferències incloent el Fòrum Mundial sobre l'Aigua celebrat a Kyoto al març de 2003. Vista la història m'agradaria comentéssiu el que heu sentit al conèixer-la. Si el consol per l'exemplar de la seva precocitat o la humillante sensació de pèrdua de saviesa amb l'edat:

- Les persones grans mai comprenen gens per si soles i és molt avorrit per als nens haver de donar-los una vegada i una altra explicacions.- "El principito"